Saturday, May 4, 2024
HomeСпорт„Парма” срази Рилецо, уби мечтата за български четвъртфинал във ФИБА Къп

„Парма” срази Рилецо, уби мечтата за български четвъртфинал във ФИБА Къп

Руският тим надигра носителя на Купата на България „Рилски спортист” с 90:61

Отборът на „Парма” (Перм) ще е съперник на „Балкан” (Ботевград) на четвъртфиналите във ФИБА Къп. Руският тим наложи тотална доминация и срази носителя на Купата на България „Рилски спортист” с крайното 90:61 в зала “Арена Ботевград”, за да прескочи осминафиналната фаза на втория по сила турнир на ФИБА. Така в четвъртък от 21,00 „Балкан” и „Парма” ще спорят за място във Финалната четворка на надпреварата, като срещата отново ще се играе на територията на ботевградчани, съобщава Sportal.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Двубоят започна лошо за българския тим, който позволи на „Парма” да запише серия от четири поредни точки в първите няколко минути от мача. Отгоре на всичко Мирослав Васов бе наказан с неспортсменско нарушение – 0:4 в полза на руснаците. Брендън Браун бе автор на първите две точки в актива на Рилецо, но „Парма” се отскубна на цели девет точки преднина след тройка на Савович и забивка на Понитка – 2:11.

Участникът във ВТБ лигата отново разкъса мрежичката на българския тим и по този начин донесе първата двуцифрена преднина в двубоя при 2:13, но това остана така само няколко секунди, тъй като Мирослав Васов наниза тройка за 5:13. „Парма” продължаваше да държи комфортна двуцифрена преднина в резултата, преди Алекс Симеонов да отбележи отдалеч за 10:18. Бързото темпо на руснаците им позволяваше да надбягват в транзиция защитата на носителя на Купата на България, осигурявайки си чисти стрелби от тройката – 10:21 след нов снаряд от разстояние.

Страхотно включване от пейката на Рилецо направи Тихомир Желев, който наниза пет бързи точки и намали изоставането на тима до осем при 15:23. Българският тим показа зъби и свали дефицита си до пет точки след нова тройка на Желев – 20:25. „Парма” обаче се стегна и не позволи повече отпускане, като завърши частта със серия от четири поредни точки, за да поведе с 20:29.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Рилецо продължаваше да разчита умело на едно от най-добрите си оръжия – стрелбата от тройката, като автор на петата точна далечна стрелба бе Златин Георгиев – 25:29. Руският тим обаче също посегна към изстрелите отдалеч и охлади ентусиазма на българския тим, повеждайки с девет точки при 27:36. Няколко поредни неточни нападения от страна на играчите на Людмил Хаджисотиров дадоха добър шанс на „Парма” да си върнат двуцифрената разлика, от който те се възползваха – 29:42 след две поредни тройки на Понитка и Юскевичус. Високото темпо в двете фази на игра и пресата на цял терен от „Парма” продължаваха да тормозят сериозно Рилецо, като разликата вече стигна 16 точки след кош и фаул на Жукаускас – 29:45.

Самоковци спряха серията на своя съперник и дори за кратко имаха психологическо предимство след неспортсменско нарушение на Лоренцо Уилямс, но Адаш Юскевичиус наниза поредната си тройка в мача и отново вдигна разликата на 16 точки – 32:48. „Рилски спортист” успя да стопи три точки от изоставането си до края на полувремето, което приключи при 35:48 в полза на „Парма”.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Доминацията на руския тим продължаваше да е на преден план и в откриващите минути на третата четвърт. Понитка и Юскевичус нямаха спирка и направиха преднината на „Парма” 18 точки при 35:53. Рилецо не успяваше да отбележи в рамките на първите две минути и половина, което пък не беше проблем за участника във ВТБ лигата – 20 точки разлика при 35:55 за руснаците.

Българският отбор трябваше да чака около четири минути за първата си точка в частта, дело на Николас Карвачо от наказателната линия, която обаче беше последвана от зверска забивка на Борис Савович за 36:59. „Парма” побърза да убие интригата в мача още в третата четвърт, след като поведе с цели 27 точки при 39:66, а преди началото на последната четвърт запази аванс от 25 при 45:70.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

”Парма” изпълни мисията си да задържи сериозния си аванс в първите пет минути от последната четвърт, като по този начин вече докосваше място на четвъртфиналите в турнира. Рилецо пък нямаше сили за повече борба в двубоя, след като губеше с 55:80 при оставащи около 4 минути от срещата. До края на срещата логично нямаше сериозни промени в резултата, като „Парма” продупчи билета си за четвъртфиналите след 61:90.

Адас Юскевичиус завърши с най-много за „Парма” – 18 точки, Марекс Мейерис добави 10 точки и 10 борби, а трима играчи записаха по 9 точки – Максим Григориев, Марсел Понитка и Борис Савович. За „Рилски спортист” Алекс Симеонов бе най-резултатен с 15 точки, Николас Карвачо добави 12 точки и 9 борби, а Тихомир Желев наниза 11 точки.

РИЛСКИ СПОРТИСТ: Брандън Браун 8, Павлин Иванов 2, Мирослав Васов 6, Алекс Симеонов 15, Николас Карвачо 12 (Тихомир Желев 11, Златин Георгиев 3, Деян Карамфилов 2, Трей Портър 2, Георги Адирков)

ПАРМА: Марсел Понитка 9, Адам Юскевичиус 18, Борис Савович 9, Ейгирдас Зукаускас 5, Владимир Ивлев 8 (Марекс Мейерис 10, Максим Григориев 9, Лоренцо Уилямс 9, Константин Буланов 6, Николай Жмако 5, Глеб Шейко 2)

 

RELATED ARTICLES

Most Popular