Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникПейките-букви гостуват в Брезник

Пейките-букви гостуват в Брезник

Проектът „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ ще гостува в Брезник от 5 до 20 май. Той съчетава поезия и типография в градска среда, за да създава нови места за четене и срещи на открито. Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на „Асарел-Инвестмънт“ и с институционалното съдействие на община Брезник, съобщи пресцентърът на „Асарел-Инвестмънт“ .
Проектът включва оригинални пейки във формата на български букви. Към всяка пейка има стихотворение, писано специално за проекта. Пейките са посветени на онези букви от кирилицата, които не се срещат изписани по този начин в нито една друга от световните азбуки. Някои от нашите букви са непознати за чужденците, но често българите, също пропускаме факта, че имаме уникални писмени знаци, отбелязва пресцентърът. Затова проектът „Скритите букви“ цели да разкрие за по-широк кръг хора богатството на българската култура.
Кирилицата се използва от над 300 милиона души в повече от 10 държави. Буквите от кирилицата, които нямат графичен аналог в другите азбуки са: Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Популяризирането им чрез пейките обикновено е съпътствано от събития в областта на културата и изкуството.
Между 2019 г. и 2021 г. проектът гостува в различни градове по света, сред които са: Париж, Берлин, Рабат, Будапеща, Единбург, Брюксел и други. По време на своите „турнета“ в чужбина, пейките-букви представят историята на кирилицата и се превръщат в истински посланици на българската поезия.
Последното пътуване на експозицията води пейките от Белгия в Брезник. Проектът ще бъде представен в града по случай 11 май – Деня на Св. св. Кирил и Методий, и предстоящия 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура.
Гостуването на буквите в Брезник цели да акцентира върху историята на просвещението в града, както и да припомни творби и поети, свързани с района.
Пейките-букви ще бъдат разположени пред читалище „Просвещение-1870“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular