Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникПерник успя! Над 40 изпълнители пяха пред хиляди в помощ на болната...

Перник успя! Над 40 изпълнители пяха пред хиляди в помощ на болната Цвета

И спортът се обединява с дарителска акция в Олимпийския ден 23 юни

Над 2 000 души изпълниха стадион „Миньор“ в Перник, където в понеделник вечерта се проведе благотворителния концерт в помощ на 17-годишната народна изпълнителка Цвета Страхилова. Младото момиче страда от остра лимфобластна левкемия. Налага се спешна костно-мозъчна трансплантация в чужбина, средствата за която са непосилни за семейството й. Донор на Цвети ще бъде по-малката й сестра.

40 родни изпълнители откликнаха на призива и се включиха в благотворителното събитие. Водещ на концерта беше Ники Кънчев, който в профила си във Facebook изказа благодарност на всички, изявили желание да помогнат.

Над 4 часа продължи концерта, изпълнители и публика не спираха да подкрепят младата перничанка. Всички включиха фенерчетата на телефоните си, когато пуснаха нейно изпълнение на песента „Елено черко“. След това всички скандираха „Цвети, Цвети“. По-късно певицата Ана-Мария съобщи в профила си във Фейсбук, че към момента за Цвети са събрани 400 000 лв.

Междувременно стана ясно, че и спортът в Перник се обединява за благородната кауза по време на честването на Международния олимпийски ден в сряда, 23 юни. Спортните клубове от града ще покажат своята съпричастност към Цвета Страхилова, като по време на мащабни демонстрации пред Двореца на културата и велопохода ще бъдат поставени дарителски кутии. Освен това спортният клуб по делта и парапланеризъм заедно с техни партньори ще предоставят 10 ваучера за полет с делтапланер на стойност 100 лв. всеки. Средствата от тях ще отидат директно в дарителската сметка на Цвети.

Велопоходът по случай празника ще започне от кметство Изток и ще завърши при Двореца на културата. Стартът ще бъде даден в 10:00 ч. и в него ще се включат 110 деца от 10 пернишки училища.

“Искаме да покажем символично, че спортът не прави изключение от хуманните каузи, нито отстъпва от своята същност като такава. Олимпийските игри обединяват целия свят веднъж на четири години, а Перник за пореден път показа, че може да бъде единен”, каза Десислава Стойова – главен експерт “Спорт” в общинската администрация.

Наричат Цвета Страхилова „славеят на детския фолклорен ансамбъл Граовче“ заради таланта си, с който е спечелила десетки медали и отличия.

Банкова сметка за набиране на средства за лечението:

IBAN – BG48UBBS80021461559310 в Еuro
– BG50UBBS80021018910250 в лева
–  BG69UBBS8002115964810 в USD
BIC :UBBSBGSF
титуляр – Цвета Бойкова Страхилова

RELATED ARTICLES

Most Popular