Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникПерничанин е сред 8-те български учители, отличени с приза „Константин Величков“

Перничанин е сред 8-те български учители, отличени с приза „Константин Величков“

Преподавателят от ПГИ Людмил Велинов спечели грамота и 1000 лв.

Преподавателят по информационни технологии в Професионалната гимназия по икономика в Перник Людмил Велинов е сред осемте учители от страната, удостоени с наградата „Константин Величков“ от Министерството на образованието и науката. Ежегодният приз се връчва за постигнати високи резултати в професионалната дейност и принос в развитието на българското образование. Заедно с грамотата, отличените учители получават и по 1000 лева награда. Перничанинът Людмил Велинов е отличен за новаторство в категория „Работа с ученици с изявени дарби“. Останалите седем призьори са от София, Русе, Хасково, Свищов и Кърджали.

„За мен е чест и отговорност да бъда удостоен с тази награда. Тя не е само моя – тя е за моето училище и най-вече за всички ученици от ПГИ, които завоюваха десетки лауреатски и призови места в национални състезания и олимпиади то информационни технологии през последните години. Всичко това е свързано с много труд, дисциплина и лишения от тяхна страна“, каза Велинов.

“Получавал съм много награди в професионалната си дейност, но всички те бледнеят пред това да видиш свои ученици реализирани в престижни софтуерни фирми веднага след завършване на средното си образование, допълни още учителят.

Наградата „Константин Величков“ е учредена през 2005 г. и за нейни носители се определят преподаватели по различни учебни предмети, които са подготвили ученици с постижения на национални и международни олимпиади и състезания. Номинират се и учители, които работят системно и със сърце с деца със специални образователни потребности, педагози, които прилагат  в училище творческа и иновативна дейност и осъществяват извънкласни форми на занимание за ученици. Отличените са уважавани личности, които имат авторитет сред родителите и обществеността.

Наградата, с която се удостояват български учители, се връчва от министъра на образованието, младежта и науката. Тя е свързана с Деня на народните будители, тъй като в историческите си корени българското училище през вековете е естествен център за съхраняване на националното достойнство, за  изграждане на морални ценности и нравствени добродетели. Наученото в класната стая и при други училищни прояви е източник на родолюбие и познание, школа за изграждане на младите хора на България.

Камен ЯНЕВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular