Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникПернишки ученици с мил жест към пострадалите в Карловско

Пернишки ученици с мил жест към пострадалите в Карловско

Отидоха на крак до с.Богдан, за да дарят събраните 1080 лева, дрехи, обувки и учебни пособия

 

Пернишки ученици, учители и родители трогнаха с жест на човечност пострадали от наводненията в община Карлово. Те не само събраха 1080 лв., дрехи, обувки и учебни пособия за бедстващите деца, но и ги занесоха лично, за да им вдъхнат кураж и надежда в навечерието на Рождество Христово.

Мястото е село Богдан, а героите – малките големи хора от 12-о ХІІІ ОУ „Св.св. Кирил и Методий“-Перник.

„Във връзка с тазгодишния призив на много пернишки училища към родителите „ Вместо букети – пари за наводнените райони в Карловско“  в училището бяха събрани 1080 лв. от родители и ученици. По инициатива на Ученическия съвет решихме да не изпращаме парите по банков път, а да потърсим на място хората, които се крият зад обявените банкови сметки.

Така се свързахме с г-жа Дарина Тодорова  от с. Богдан, която координира събраните средства и участва в разпределянето на помощите в пострадалите райони.  Учениците от цялото училище, съвместно със своите родители и учители, организираха акция за набиране на дрехи, обувки и ученически пособия. Всички се включиха с много жар и ентусиазъм и за няколко дни се събраха огромно количество помощи за хората от с. Богдан.

Учениците  ни  изработиха коледни картички  и ги надписаха с любов и с пожелания за надежда до своите връстници от пострадалото село. Така малката искрица съпричастност, зародила се в сърцата на отделни деца, прерасна в лавина от емоции на хората ,които решиха да се включат в това благородно дело и да припомнят на  бедстващите деца, че добрината и милосърдието не са забравени ценности.

Специални благодарности на г-н Емил Георгиев от Обществения съвет на XIII ОУ, който осигури  необходимите средства  за пътуването ни до с. Богдан. Ученици, учители и родители посетихме  карловското село и се запознахме с добрите хора, чиито домове са отнесени от потопа през септември. За нашите дарители беше много важно да се срещнем  със засегнатите деца, защото им оставихме не само събраните средства и помощи, но и частичка от своята вяра, че всичко, което са преживели, ще отмине. Уверихме ги, че ще останат добрината и надеждата, които се опитахме да им подарим, да стоплим душите на пострадалите хора и да припомним, че човеколюбието  и състраданието са живи и в нашето забързано ежедневие.

Благодарим на всички, с чиято помощ се опитахме да дадем кураж и вяра на децата от с. Богдан!“, споделиха от учебното заведение.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular