Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионКюстендилПетимата съветници от ПП „Партия на зелените“ в Кюстендил с 2 важни...

Петимата съветници от ПП „Партия на зелените“ в Кюстендил с 2 важни въпроса към МРРБ, притеснени от водната криза в Пернишко

  • В писмо до зам.-министър Николай Нанков: Предвижда ли се довършване и пускане в експлоатация на язовир „Кюстендил“

Петимата общински съветници от ПП „Партия на зелените“ в ОбС- Кюстендил – инж. Огнян Атанасов, Димитър Велинов, Любомир Терзийски, адв. Константин Дингозов и д-р Андрей Димитров, са изпратили писмо до зам. регионалния министър Николай Нанков, в което са поставили два въпроса. Единият е свързан с довършването на язовир „Кюстендил“, който започна да се строи през далечната 1976 г. Това съобщи единият от съветниците инж. Огнян Атанасов и допълни, че се надява на бърз отговор от страна на МРРБ, тъй като отговорите на тези въпроси са важни за водоснабдяването на община Кюстендил.

Запитването е провокирано с водната криза в област Перник, която е в непосредствена близост до Кюстендил, както и от намаленото водоподаване през летните месеци в част от кварталите и селата на територията на общината, се казва в писмото.

Писмото с въпросите до МРРБ

Прогнозите за засушаване в идващите години и с цел предотвратяване на водни кризи на територията на община Кюстендил накара съветниците от групата да питат зам.-министъра дали се предвижда довършване и пускане в експлоатация на язовир „Кюстендил“.

„Решението на проблема „стабилно водоснабдяване“ е намерено отдавна чрез започналото строителство на язовир за питейно-битови нужди „Кюстендил“, намиращ се в близост до областния град. Област Кюстендил е една от четирите в страната, на територията на която ВиК дружествата не могат да се консолидират в една асоциация заради нежелание на една от общините. Затова не могат да бъдат получени средства по ОП „Околно среда“. Предвижда ли се някакъв друг механизъм за финансиране на проекти в областта на водния сектор“, питат още съветниците.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular