Wednesday, May 1, 2024
HomeАктуално от днесПетков и Гешев се срещнаха в МС, но не сближиха позиции за...

Петков и Гешев се срещнаха в МС, но не сближиха позиции за спецправосъдието

Премиерът Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев обсъдиха съдбата на специализираното правосъдие у нас. Работната им среща продължи около час и се проведе в сградата на Министерския съвет. След края ѝ обвинител номер едно не застана пред медиите, а за темата на разговора информация подадоха поотделно правителственият пресцентър и пресслужбата на прокуратурата.

Това е първата среща на Петков и Гешев. По неофициална информация инициатор за нея е бил главният прокурор, когото премиерът напоследък многократно призова да подаде оставка.

От пресслужбата на държавното обвинение съобщиха, че Иван Гешев е говорил за нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и за подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. Изтъкнал е, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред и акцентирал на водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО. Декларирал е готовността на прокурори и следователи да участват активно в дискусиите, свързани със съдебната реформа. От екипа на премиера Кирил Петков информират, че главният прокурор е апелирал да не бъдат закривани специализираният съд и прокуратура, защото дейността им, по думите му, дава резултат.

В отговор министър-председателят е потвърдил, че спецструктурите трябва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност и заради други системни недостатъци.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular