Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесПетков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи...

Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната

Правителството е задействало работни групи, които работят по преодоляването на различните рискове за България, свързани със започналата военна операция на Русия в Украйна, сред тях – осигуряването на газовите доставки и киберсигурността.

Това заяви премиерът Кирил Петков след оперативно заседание на Министерския съвет.

Премиерът апелира да не се всява паника у нас. За момента няма директен риск за военни действия срещу България. Той за пореден път осъди действията на Русия и заяви, че България е ясен партньор в ЕС и НАТО.

“Българското правителство остро осъжда агресията от Руската федерация към Украйна. Виждаме, че тя е непровокирана от украинската страна и това, че го правят в такъв сериозен мащаб, за нас е недопустимо да бъдат толерирани такива действия на територията на Европа.” – каза Петков

До този час 120 български граждани са поискали евакуация от Украйна. България разкрива три пункта за българи, които искат да бъдат изведени от страната. Организира се автобусен транспорт, обмисля се и възможността за полети от Полша.

Работи се и по възможността да посрещнем украински граждани на територията на България, каза Кирил Петков.

По-рано тази сутрин президентът Румен Радев свика среща на институциите, в която участваха премиерът Кирил Петков, председателят на НС Никола Минчев, министри от кабинета и членове на ръководствата на службите и Българската армия.

След срещата държавният глава заяви, че над 4000 души са поискали от България евакуация от Украйна и че страната ни е отворена и за украински граждани, търсещи убежище.

RELATED ARTICLES

Most Popular