Friday, May 3, 2024
HomeРегионПетричПетричани на бунт! Над 20 000 души въстанаха срещу строежа на СПА център...

Петричани на бунт! Над 20 000 души въстанаха срещу строежа на СПА център и 11 къщички на Рупите, инвеститорът В. Парапунов: Имам разрешителни, никой няма да пипне гьоловете

Ивелина Иванова: Помнете думите на Ванга – „Водата, която е на Рупите, е много целебна… Но пари от този извор не търсете!”

Мариана Гешева: Там се усеща енергия, която помага на хиляди хора, това място ни е подарено от Бог!

Петричани въстанаха срещу бизнес намерението на местния предприемач Валентин Парапунов да застрои Рупите.

Мариана Гешева

Инвестиционното му намерение е за вдигате на СПА комплекс и 10 къщи за гости в местността, близо до храма на Ванга. За инвеститори се сочат освен Валентин Парапунов, дъщеря му Силвия, като се спряга и името на санданския бизнесмен Коко Динев. В началото на годината Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград е одобрила промяната на предназначението на 9496 квадратни метра земеделска земя от седма категория, неполивна собственост на фирмата на петричкия бизнесмен Валентин Парапунов, за изграждане на обект “Къщи за гости, администрация, ресторант и СПА център” в имоти в местността Рупите.

Илия Левков от Петрич предлага да бъде направена петиция.

Собственикът на земята ще трябва да плати на основание чл. 30 от Закона за опазване на земеделските земи в размер на 11 964,96 лв. Както в. „Вяра” писа,  РИОСВ-Благоевград позволи на регистрираната в София фирма „СИ 5 ТРЕЙД” да строи без ОВОС 4 двуетажни къщи за гости с общ капацитет 50 легла и СПА център в Рупите. Управител на фирмата е Доста Божкова, според данните в Търговския регистър. За няколко дни във фирмата съдружник е била и дъщерята на Валентин Парапунов – Силвия.

Отпор на строежите от петричани бе даден в социалната мрежа, където бе регистрирана групата „Спаси Рупите”. За броени часове групата набъбна до 20 256 души. В нея хората изразяват възмущението си от наливането на бетон в местността и са готови да бранят мястото. Илия Левков предложи да се направи и петиция, където да бъде събрана официална подписка, както и за случая да се пише до Брюксел.

Инвеститорът Парапунов заяви, че никой няма намерение да посяга на гьоловете.

Говори се, че са започнали подготвителните дейности за бъдещия строеж. Бизнесменът Валентин Парапунов в профила си в социалната мрежа заяви, че разполага с всички необходими разрешителни. „Не мога да си обясня откъде дойде тази вълна на недоволство. Имам разрешителни, минал съм всички необходими процедури. Хората явно не разбират, че ние не сме на гьоловете, те не се засягат, те са си общинска собственост. И аз бих апелирал това нещо да не се разрушава, но ние сме много настрани. Всичко е в реда на закона. Доц. Вагалински, който води разкопките на Хераклея Синтика, провери имотът дали има важни археологически находки, но се оказа, че няма. Ние сме на километър и половина от Хераклея Синтика. Става въпрос за частен имот, който сме преотредили в урегулиран имот с право на строеж”, обяви Парапунов. По отношение на минералната вода, която ще бъде пренасочвана към комплекса, Парапунов обяви, че общият й дебит е 35 л/сек. “Ние имаме разрешение от община Петрич за 350 грама, това означава, че има вода за още 100 обекта като нашия, ако някой иска да строи”. Инвеститорът заяви, че проектът му има абсолютно всички разрешителни от институциите – Общински съвет, МОСВ, Басейнова дирекция и Министерството на земеделието.

Според предварителната информация ваканционният комплекс трябва да изникне върху лечебната кал на минералните извори.

Ивелина Иванова припомни: „Не забравяйте  – баба Ванга е казвала: “Водата, която е на Рупите, е много целебна… Но пари от този извор не търсете! Дошли тука, ровят, копаят… Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще изчезне оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода! Откога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода!”.

Георги Карадалиев пък предложи друга гледна точка: „Вместо да хейтвате тука, помислете за развитието на района и отваряне на работни места. Каква полза от тази вода и колко от вас имат девидент от нея”. Мария Танева отвърна: „А кой го е спрял да строи и да отваря работни места? Място колкото искаш извън това място. И защо точно в защитената зона?”.

Вера Янкова също се включи в дискусията в групата „Спаси Рупите” с думите: „Като случката с Иисус и търговците в храма… това, което замислят тези хора, е отвратително. В алчността си въобще не се замислят какво кощунство ще извършат. За пари ще осквернят това свято място. Толкова е тъжно и грозно.”

Мариана Гешева заяви: „Там се усеща такава сила и енергия, която е помогнала и помага на хиляди хора… Това ни е подарено от Бог! Който е решил да го застроява и един вид да ни го таксува, трябва да е готов да изгуби.”

Припомняме, преди време управителят на комплекса на Ванга – Серафим Иванов, заяви, че няма нищо против инвестиционното предложение. „Ще е добре за всички да има място, където да отсядат всички миряни и гости, които посещават храма на пророчицата. Подобни инициативи приветстваме. Самият Валентин Парапунов идва често в храма, почита леля Ванга, няма как да не направи нещо хубаво”, каза Серафим Иванов.

RELATED ARTICLES

Most Popular