Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПетричПетричани се поклониха пред жертвите на трагичния инцидент от 1955 г. край...

Петричани се поклониха пред жертвите на трагичния инцидент от 1955 г. край Рупите

„Живи сме“ под това мото  в Петрич се проведе възпоменателна церемония за 67 години от последния полет на 58 души от 12 националности – 51 пътници и 8 екипаж.
Самолетът на израелските авиолинии ЕЛ АЛ е свален в българско въздушно пространство и се разбива в района на м. Рупите на 27 юли 1955 година. Случаят получава огромен отзвук по света, защото е първи на свален пътнически самолет в авиационната история. Възпоменателната церемония се състоя пред паметната плоча в подножието на Кожух. Инициативата отново е на Дружество за приятелство и сътрудничество между Израел и България, Община Петрич и клуб „Ане Франк“ с ръководител Славянка Николова при ПГ „Пейо Яворов“. Учениците от клуб „Ане Франк“ раздадоха на присъстващите по една брошура, в която намира място посветено на жертвите стихотворение, както и издирени снимки на част от загиналите пътници и екипаж.
На възпоменателната церемония присъстваха зам.-кметът на община Петрич Борислав Коларов, съветникът на президента Румен Радев по въпросите на сигурността Илия Милушев, председателят на Дружество за приятелство между Израел и България арх. Ицхак Липовецки, главният равин в България, представител на ръководството на израелската авиокомпания ЕЛ АЛ, представители на държавни и на общински институции. Изразена беше благодарност към кмета на община Димитър Бръчков и учениците на ПГ „Пейо Яворов“ за организацията на възпоменанието пред мястото за поклонение за поредна година. Панихида отслужи отец Ангел Кочев.
Присъстващите запазиха минута мълчание в памет на жертвите и положиха цветя.
RELATED ARTICLES

Most Popular