Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПетричПетрички съдия загуби битката с Ковид-19

Петрички съдия загуби битката с Ковид-19

В Петрич искат удължаване срока на мерките и вечерен час за заведенията

Съдия Иво Харамлийски от Петрич е починал в болница от Ковид-19, съобщиха от Окръжния съд в Благоевград. От там посочват, че в негово лице правораздавателната институция е загубила изключителен професионалист, който до последно е отстоявал принципите на справедливостта и закона.

Общо трима души са загубили битката с Covid-19 през почивните дни в МБАЛ “Югозападна болница”, която обединява болниците в Сандански и Петрич. Припомняме, двама от тях са общопрактикуващи лекари от Петрич. Третият починал пациент е магистрат от Окръжен съд – Благоевград. Причина за смъртта им е тежко протичане на заболяването с усложнения, а починалите са с множество рискови фактори, посочи управителят на болничното заведение д-р Тонев.
На официалната си страница от Българския лекарски съюз изказаха съболезнования на семействата на починалите лекари от Петрич. От там посочват, че д-р Димитър Андонов и д-р Васил Василев до последно са изпълнявали своя професионален и морален дълг и са се грижили с отдаденост за своите пациенти.

Да се въведе вечерен час за заведенията в община Петрич и  допълнителните противоепидемични мерки да се удължат до 15 ноември. Предложението е на Общинския оперативен щаб в Петрич заради тревожния ръст на диагностицирани с Ковид-19.

За периода от 26 октомври до 31 октомври в община Петрич са регистрирани нови 115 случая на носители на инфекцията, при 60 регистрирани през предходната седмица, 175 са случаите за период от 14 дни. Увеличава се и броят на нуждаещите се от хоспитализация. Към момента на лечение в база Петрич на МБАЛ „Югозападна болница“ са настанени 47 пациенти – Вътрешно отделение – 18, Инфекциозно – 12, Неврологично – 12, ОАИЛ – 5. Епидемичната картина в община Петрич се допълва от диагностицирани и карантинирани в образователната сфера – 1 ученик, 10 учители и една медицинска сестра. Поставени в задължителна карантина са 4-ма учители, 44-ма ученици и 4-ма непедагогически персонал.

В тази връзка Общинският оперативен щаб предлага на РЗИ – Благоевград и Областния оперативен щаб да бъде удължен до 15 ноември срокът на действие на въведените по-рано временни допълнителни мерки в община Петрич; Да влезе в сила и нова мярка – намаляване на работното време на всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, кафе-сладкарници, барове, детски кътове и клубове) – до 22,30 часа, като мярката влиза в сила от 3 ноември до 15 ноември; Да бъдат поставени допълнителни напомнящи табели за ползване на предпазни средства и спазване на дистанция в Гробищен парк-Петрич на Архангелова задушница; Да бъде засилено присъствието на служители от Общинска охрана с цел съдействие при контрол на противоепидемичните мерки; Да бъде засилен контролът от страна на община Петрич, МВР, ОДБХ, РЗИ, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и създадена организация за изпълнението на противоепидемичните мерки.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular