Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесПечалбите на банките растат с по 283 млн. лв. на месец

Печалбите на банките растат с по 283 млн. лв. на месец

Към 30 юни приходите от такси и комисиони са почти 1 млрд. лева

Банките в България са в отлична форма и се радват на растящи печалби. Това се вижда в новата порция статистически данни, огласени от БНБ.

Банковата система е завършила първата половина на 2023 г. с впечатляващите 1.7 млрд. лева печалба, което е с 66% повече от резултата за същия период на 2022 г. Това означава, че всеки месец кредитните институции добавят в портфейлите си средно по 283 милиона лева печалба.

Данните са повече от положителни, ако ги разглеждаме от макроикономическа гледна точка. Но от позицията на фирмите и домакинствата в България нещата изглеждат различно – великолепните резултати на кредитните институции на практика идват от техните каси и джобове под формата на покачващи се лихви по заемите в съчетание с микроскопични лихви по депозитите плюс увеличаващи се такси и комисиони.

За шестте месеца приходите на банките само от такси и комисиони надхвърлят 913 млн. лева, показват данните на БНБ. А постъпленията от лихви са 2.78 млрд. лева.

НИСЪК ДЯЛ НА ЛОШИТЕ ЗАЕМИ

Добра новина – и от макро-, и от микроикономическа гледна точка, е, че делът на т. нар. лоши заеми остава нисък и дори се свива. За периода април-юни само 3.8% от всички отпуснати кредити и аванси са в графата “необслужвани”, при 4.05% през януари-март. Спадът е и номинален, не е само в процентите. През първата четвърт на годината просрочените вземания на банките са били 4.12 млрд. лева, а през втората са намалели до 4.10 млрд. лв.

Тази ситуация бързо може да се промени през следващите месеци, ако започне масирано вдигане на лихвите по стари и нови кредити. Но засега анонсираното още миналата година сериозно поскъпване на заемите у нас не се случва. Основната причина е, че банките буквално са претъпкани с пари и все още финансират с охота – въпреки че БНБ все по-често ги съветва да затегнат изискванията./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular