Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесПламен Николов връчи мандата, Радев подписа

Пламен Николов връчи мандата, Радев подписа

Иво Атанасов сменя Момчил Иванов

Кандидатът за премиер на „Има такъв народ” Пламен Николов върна изпълненият успешно проучвателен мандат на президента Румен Радев.

Отказалият се от номинацията за министър на правосъдието Момчил Иванов е заместен от Иво Атанасов, предаде Vesti.

Предложеният за вътрешен министър Петър Илиев и кандидатът за министър на външните работи Ради Найденов, са посочени като вицепремиери.

След връчването на мандата на 30 юли, от „Има такъв народ” обявиха имената в проектокабинета и парламентарните сили, от които ще търсят подкрепа при гласуването в Народното събрание – “Изправи се БГ! Ние идваме!”, “Демократична България” и БСП.

От „Има такъв народ” обявиха и приоритетите на проектокабинета в декларация от парламентарната трибуна, представена от депутата Филип Станев.
В парламента продължават преговорите в търсене на подкрепа за проектокабинета с премиер Пламен Николов. Днес се състоя среща на експертно ниво между ИТН и „БСП за България”.

От парламентарните групи на „Изправи се БГ!Ние идваме” и „Демократична България” обявиха, че предстои следващите дни да вземат решение дали да дадат подкрепа за проектокабинета на заседания, насрочени за днес и в събота.

Според Конституцията, ако проучвателният мандат е приключил успешно, президентът трябва да предложи на Народното събрание да гласува за кандидата за министър-председател.

„Спрели сме се на Иво Атанасов, защото е изключителен професионалист. Този човек е председател на нашата арбитражна контролна комисия, това е съдия с дългогодишна практика и мисля, че е една достойна кандидатура. А нашата скамейка е дълга така или иначе, при всички положения мисля, че това е един чудесен избор”, коментира кандидатът за премиер Пламен Николов пред журналисти в за смяната на кандидата за правосъден министър в проектокабинета.

„Министър по ромските въпроси в състава на кабинета има, това е д-р Антония Валентинова”, посочи Пламен Николов, който пропусна да прочете нейното име при връщането на мандата. Той заяви, че е направил пропуска от вълнение.

Президентът Румен Радев подписа указа, с който предлага на 46-ото Народното събрание да избере кандидата за премиер, излъчен от „Има такъв народ”, Пламен Николов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

RELATED ARTICLES

Most Popular