Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградПодпочвени води съсипват затворения аквапарк в Благоевград

Подпочвени води съсипват затворения аквапарк в Благоевград

Двама мъже избягаха след опит за кражба от закрития плувен басейн

Сериозен проблем възникна в закрития плувен басейн и прилежащата открита част на обекта, намиращи се на алеята за парк „Бачиново“.
Подпочвени води и в момента пълнят сградата и двора на затворения от години аквапарк, като доразрушават иначе амортизираните съоръжения на място. Водата излиза и към алеята, а това създава неудобство за жителите и гостите на града.
ВиК – Благоевград започна авариен ремонт, като за да бъде решен проблемът, целостта на асфалта е нарушена.


В неделния ден ден се наложи неколкократно изпомпване на водата със специализирана техника.
Аквапаркът пустее от години и от красив комплекс за релакс се превърна в истинско блато. Преди време с решение на Общинския съвет бе прекратена концесията с фирмата, която от няколко години не поддържа съоръжението.
В началото на т.г. Oбщинa Блaгoeвгpaд пpeдcтaви oфициaлнo ĸpyпнoто зa гpaдa инвecтициoннo нaмepeниe – пpoeĸтът “Ѕсарtо Тhеrmе АquаРаrk Васhіnоvо”. Πpoeĸтът пpeдвиждa цялocтнo caниpaнe, възcтaнoвявaнe и cилнo paзшиpявaнe нa cъщecтвyвaщaтa зeлeнa пapĸoвa зoнa пo пopeчиeтo нa peĸa Биcтpицa. Πpeдвиждa ce изгpaждaнe нa плoщaдĸи зa oбщoдocтъпни видoвe cпopт нa oтĸpитo, изгpaждaнe нa зoни зa oтдиx, ocнoвeн peмoнт и peĸoнcтpyĸция нa aĸвaпapĸa и зaĸpития плyвeн бaceйн. Идеята е аĸвaпapĸ Блaгoeвгpaд да се превърне в мoдepeн тepмaлeн цeнтъp. Maĸcимaлният paзмep нa ĸpeдитa, ĸacaeщ eдиният oт ceдeмтe ocнoвни пpoeĸтa e 29 млн. лeвa, ĸaтo пpeдcтoи дa бъдaт вoдeни пpeгoвopи c Фoнд зa ycтoйчивo paзвитиe нa гpaдoвeтe, в cлyчaй чe Oбщинcĸи cъвeт – Блaгoeвгpaд пpиeмe пpeдлoжeниeтo зa peaлизиpaнe нa инвecтициoннитe нaмepeния, yтoчниха тогава от oбщинaтa.
Новината за подпочвените води, които рушат и без това плачевния аквапарк предизвика и комунтари у благоевградчани, които заявиха:

” Нормално е да има проблем, това съоръжение за милиони е изоставено от години. И тази атракция не може да бъде използвана от благоевградчани. Не може ли аквапаркът да се даде на концесия на някой инвеститор, който има възможност да го поддържа? Същото е и обекти в центъра на града – всичко се руши пред погледа ни и никой не реагира?
В същото време стана ясно, че служители към общинско звено „Инспекторат“ са предотвратили опит за кражба от закрития плувен басейн. Те установиха и нарушители, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирано за целта място в деня на мащабното почистване в Благоевград.
При работен обход, инспекторите са установили мъже, които демонтират различни елементи от вътрешността на зданието. Направен е оглед, като е открита дограма, в това число и врати, подготвена за незаконно присвояване. Нарушителите са избягали. На място е оставен велосипед, вероятно тяхна собственост.
За случая ще бъдат сезирани органите на реда.
Установени са и поредните замърсители на околната среда край Благоевград. Онзи ден, когато хиляди жители и гости на града обединиха усилията си в мащабната екоинициатива „Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!, инспектори от общинска администрация са забелязали мъже да изхвърлят различен по вид отпадък в землището на село Делвино. След отправена покана, нарушителите доброволно са почистили мястото.

RELATED ARTICLES

Most Popular