Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградПод върховете на Пирин оживя традиционната брежанска сватба

Под върховете на Пирин оживя традиционната брежанска сватба

Свекървата забули главите на младите, за да са заедно цял живот, кумовете ги „биха” с дрян за здраве

 

Възстановка на едни от най-красивите обредни действия и ритуали на брежанската традиционна сватба организира Сдружение „Хора и традиции“. Традиционният ритул оживя благодарение на прекрасните младоженци Симона Назърова и Милан Благоев. Също така и на автентичната колекция от над стогодишните традиционни носии от Пиринския край на Светла Бонкова от Разлог.

Булка на бял кон с девера и младоженеца до нея, с млади моми и невести тръгнаха от местността Равен – към дома на свекървата.  Тя ги посрещна с две кръгли пити хляб, които постави под мишницата на младата невеста, забули главите на младите – за да са заедно цял живот.

Благословиха ги кумът и кумата. Те ги „биха“ с дрянови пръчки – да се слушат и да са здрави, подхвърлиха пет ябълки – за да са плодовити, вдигнаха високо символа на брежанската сватба – фуруглицата – за да са горди с род и семейство.

Така брежанската сватба оживя по необичаен и красив начин по проект на сдружение „Хора и традиции“ – Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност по Програма „Културно наследство” на Национален фонд „Култура“.

Проектът цели да изследва, съхрани и популяризира непокътнатата красота на традициите в едно изключително будно село, които все още битуват, но и да съхрани красиви традиции, които постепенно изчезват от паметта. С помощта на научни експерти и доброволния труд на млади хора и самодейци ще се издирят и опишат върхови моменти от семейната и календарната обредност – традиционната брежанска сватба, слуга, прошки, Благовец, Бъдни вечер, Брежанска сурва. Ще се дирят и изчезващите, но превърнали се във вдъхновение за ансамбъл „Пирин” и за много творци пролетни гергьовски ритуали „Брежански предой”.

Традиционната брежанска сватба и другите традиции са обстойно изследвани и описани, предстои издаването на книга „Стародавни и живи“, в която са включени песни, традиционни кулинарни рецепти, снимки и документи, факсимилета за традициите на Брежани.

Девойче, мило, убаво,

излези вонка на двори,

посрещни китни сватове,

дарувай свекър, свекърва

с бели ткаени кошули,

золва и девери

с бели вълнени чорапи,

стари и нови кумуве –

сбито ткаени кауши,

та накрая момче чужденче

с бела свилена кошуля.

 

(Райна Гюрова)

Брежанската сватба пази и предава богатството на народната песенна и традиционна култура. Нейните символи и ритуали са уроци по родолюбие, висока нравственост и чистота на морала, силата на семейството и взаимното уважение, вярата в Бог.

Брежанската сватба носи и предава неувяхващата духовна хубост на хората от Брежани и региона.

 

Снежана Стоименова

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular