Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесПожар на ферибот в Йонийско море, 9 българи в неизвестност

Пожар на ферибот в Йонийско море, 9 българи в неизвестност

Деветима българи са в неизвестност след пожара, който избухна на ферибот, плаващ под италиански флаг в Йонийско море, близо до остров Корфу. Това са данните на Министерството на външните работи.

На борда на ферибота е имало 127 български граждани от общо 239 пътници.  38 от тях ще се върнат обратно у нас тази вечер, като транспортът е организиран от работодателя им.

Посолството ни в Атина е създало кризисен щаб, българският консул от Солун е на остров Корфу, където са евакуирани спасените пътници и екипаж. До момента не се съобщава за пострадали българи. Не е ясна националността на пострадалите.

Снимки – Reuters

С благоприятен изход приключи спасителната операция за двамата мъже, които бяха блокирани на запалилия се ферибот. Това съобщиха гръцки медии, като информацията потвърдиха и от Министерството на външните работи.

В. “Катимерини” уточнява, че става въпрос за български и турски шофьор. За българския шофьор стана ясно, че е служител на пловдивска фирма. Към момента е известно, че двамата мъже са изведени на палубата, като единият има проблеми с дишането.

Очаква се хеликоптер на Военноморските сили да ги откара до болницата на остров Корфу.

Целият кораб гори, няма незасегната част, съобщават пристанищните власти на южната ни съседка. Местни медии съобщават, че сред изчезналите има жена с българско име и с гръцко гражданство.

Водолази издирват хора във водите на Йонийско море. Два кораба на пожарната продължават с опитите да загасят огъня. Три хеликоптера кръжат над мястото на инцидента и са в готовност да се включат в спасителната операция, предава кореспондентът на БНР в Гърция.

Евакуираните пасажери се намират на остров Корфу. Десет от тях са настанени в болница, те са без опасност за живота.

Около 3:30 часа тази нощ е започнал пожара на ферибота. Това разказа пред БНР Григор Велков от Бургас, който е пътувал със свой колега за Италия, с когото са шофьори във фирма за международен транспорт.

Към обяд трябваше да пристигнем в Италия, но, за съжаление, сега трябва да се връщаме към България, каза Григор Велков.

Причината за това е, че трябва да се вадят отново документи за камиона, който шофира, защото всичко останало на ферибота:

„Около 3:30 -4:00 часа ни събудиха и ни казаха, че има проблем, качиха ни на един етаж, преброиха ни, след това ни качиха още един етаж, където бяха спасителните лодки. Натовариха ни на спасителните лодки – може би към 5:30 часа и ни пуснаха във водата.

Двама човека от нашата фирма сме, тя е за международен транспорт. След това ни качиха на катери на Гранична полиция – италианската и гръцката, и ни закараха на остров Корфу. Нямам повече информация“.

Всякакъв багаж остана на ферибота, слязохме с по една тениска и личните документи, каза още Григор Велков.

RELATED ARTICLES

Most Popular