Saturday, May 11, 2024
HomeРегионБлагоевградПоказват в Благоевград над 400 старини, открити при строежа на магистрала „Струма”

Показват в Благоевград над 400 старини, открити при строежа на магистрала „Струма”

Находките, изкопани при строежа на лот 3 на магистрала „Струма”, ще бъдат показани в Благоевград в събота в  рамките на

Европейската нощ на музеите. Експозицията ще бъде в Регионалния исторически музей в Благоевград и ще носи името „Автомагистрала „Струма“ – Пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница – археологически проучвания по лот 3“.

Ще бъдат показани над 400 старини, намерени при спасителните археологически проучвания на трите обекта. От Мощанец са експонирани изцяло запазени стъклени съдове, глинен ритуален съд – кернос, намерени в некропол от римската епоха, както и накити – пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули, и монети от късната античност. Специален интерес представляват бронзовите пръстени с геми от червен камък.

В експозицията от Покровник са изложени глинени съдове, лампи, красиви антропо- и зооморфни апликации върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за вертикален тъкачен стан, накити и монети. Специален интерес заслужават военната диплома и големия бронзов печат за хляб.

Находките от Дамяница са групирани в 5 теми: „жители“, „занаяти“, „мода“, „ритуали и знаци“ и „Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо“ – известна фраза на римския поет Публий Теренций. Подготвен е и специален кът с интерактивни игри, предназначени за малките посетители.

Откриването на изложбата е от 18 ч.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular