Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникПолицай, учителка и 4-годишно дете спечелиха годишните награди на библиотеката в Перник

Полицай, учителка и 4-годишно дете спечелиха годишните награди на библиотеката в Перник

Регионална библиотека „Светослав Минков” в Перник връчи наградите си „Откривател на книги и познание”. Призът се връчва на любознателни читатели, които са направили впечатление на библиотекарите като хора, които имат по- широк диапазон на литературни предпочитания. Всеки отдел на библиотеката е направил свои номинации. Тримата отличени тази година са Кирил Симеонов Кирилов, номиниран от Заемната за възрастни, Катя Петрова Григорова – един от най- активните читатели в отдел „Изкуство” и в Читалнята и 4-годишният Любомир Милчев, който е сред най- малките читатели в Детския отдел.

Кирил Кирилов е полицейски инспектор в отдел „Охранителна полиция” при Областна дирекция на МВР- Перник. Завършил е висшето си образование във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Публична администрация”. Един от редовните читатели на Регионалната библиотека. Не се вписва в клишето, че като полицейски инспектор вероятно обича криминалните романи. Напротив, има подчертан интерес към класиците, но и към новите интересни автори.
Кирил казва, че се е научил да чете на 5 годишна възраст и тъй като четял книжки на другите деца в махалата, са го смятали за вундеркинд. Твърди, че за него няма нищо по-приятно от четенето. Любим негов български автор е Димитър Талев, затова е кръстил дъщеря си на неговата героиня – Ния. Има още едно дете, но казва, че все още не е могъл да запали двамата тийнейджъри по четенето. Обича автори като Стайнбек и руските класици Толстой и Чехов.

Катя Григорова е читател на Регионалната библиотека още от детските си години. Завършила е „Българска филология” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, а по- късно „Предучилищна и начална педагогика” в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Работила е като учител по български език и литература, а от последните 10 години е учител в ДГ „Миньорче”.
За миналата и тази година Катя Григорова е най- редовният читател в отдел „Изкуство”, където изчита доста материали, свързани с история на изкуството. Последните книги с художествена литература, които са й направили добро впечатление са от съвременни български автори като Мария Лалева и Виктория Бешлийска.

4-годишният Любомир Милчев е един от най-малките читатели на Регионалната библиотека. Има читателска карта за детския отдел още като 2-годишен. Възпитаник е на ДГ „Родолюбче”.

По думите на неговата майка, Любчо много обича четенето за лека нощ. Има много любими детски книжки, затова заедно с майка си много често вземат книжки от детския отдел.

RELATED ARTICLES

Most Popular