Tuesday, May 7, 2024
HomeОбществоПолицията в Перник със съвети за безопасно пътуване през лятото

Полицията в Перник със съвети за безопасно пътуване през лятото

Лятото е в разгара си, а заедно с него започват отпуските, пътуванията и разходките до нови места. Често хората избират удобството да пътуват със собствените си автомобили. Точно затова трябва да знаете някои полезни и лесни съвети, които ще ви спестят проблеми с колата, които биха развалили почивката ви, съобщиха от полицията в Перник.

–  Проверете внимателно налягането на гумите на колата, маслото и водата преди пътуването. Помпайте летните гуми с азот, за да елиминирате температурните разлики, които се получават вследствие от високата температура на асфалта и въздуха. Проверете за малки цепнатини, които подсказват, че гумата трябва да се смени. Задължително е да имате резервна гума. Уверете се, че всяка гума има достатъчно налягане и за евентуално износване.

–  Сънят е от ключово значение, преди да потеглите на път. Трябва да се уверите, че сте отпочинали и готови да се фокусирате върху шофирането през следващите часове. Заради преумора и недоспиване стават много катастрофи с тежки последици. При преумора в лятната жега спирайте по-често за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути. Бъдете винаги нащрек и бдителни, когато шофирате през лятото и сте в състояние да се унесете и изпаднете в полусъзнание вследствие на жегата.

–  Не потегляйте на път непосредствено след обилно хранене – ще ви споходи опасна сънливост. Заредете се с дори повечко питейна вода, отколкото мислите, че ще ви бъде необходима.

–  Убедете се, че мобилният ви телефон е добре зареден и че сте записани в някоя фирма за пътна помощ. Ако колата се счупи насред нищото, ще можете да разчитате единствено на телефона си и на тази пътна помощ.

–  По време на самото пътуване безопасността е от първостепенно значение. Поставяйте винаги предпазните колани, а децата да пътуват в детски столчета и седалки. Много шофьори и спътниците им загиват при пътни катастрофи заради непоставен предпазен колан. Това животоспасяващо средство намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 процента. Ако имате малко дете, непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката отзад. Законът задължава пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване. Изисквайте пътуващите във вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената сигурност.

–  Домашните любимци не трябва да се движат свободно в колата. Всички пътници в колата са застрашени при неочаквано спиране или маневра. Ето защо домашните любимци трябва да бъдат подсигурени със специален колан или добре вентилирана седалка за кола.

–  За да не отклоните вниманието си, не се колебайте и помолете спътниците си по време на пътуването по възможност да не ви говорят и разсейват.

–  В случай на потенциална “пътна ярост” запазете хладнокръвие. В лятно време, когато повече хора са на път и жегата предизвиква възбуда, такива случаи преобладават доста. Избягвайте ненужни проблеми по пътя, за да се осигури безопасно и щастливо пътуване.

– Винаги когато тръгвате на път с автомобила си, шофирайте отговорно. Съобразявайте скоростта с интензивността на движението и не се амбицирайте и не се впускайте в безсмислено състезание с онези, които ви изпреварват. Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular