Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияПоловин милион българи получават минимална работна заплата у нас

Половин милион българи получават минимална работна заплата у нас

  • 1985 лева трябват на месец за издръжката на тричленно семейство

  • Издръжката на човек е скочила с 56 лева за 9 месеца

Увеличава се издръжката на живота. 1985 лева месечно вече са необходими на едно тричленно домакинство у нас. Това показва проучване на КНСБ за третото тримесечие на годината. В сравнение с декември миналата година необходимите средства сега са със 100 лева повече. Спешна мярка, според синдиката, е актуализация на бюджета, за да се гарантират всички социални плащания. Това обаче може да стане след сформиране на новия парламент.
Марина Братанова работи в книжарница в Русе. През последната година заплатата й е увеличена с 15%. Въпреки това заради поскъпването на храните й се е наложило да пренареди приоритетите си и да прави икономии. Още повече че живее сама и няма с кого да споделя битовите разходи.
“На първо място са сметките, защото без ток и топла вода човек в 21-ви век няма как да се чувства комфортно. По-нататък вече са следващите нужди – храна, книги – задължително книги. Аз съм почитател на месото, така че не мога да се лиша от него, но да речем, че търся алтернатива на олиото”, заяви Марина Братанова.
Марина търси промоции и пести, защото заплатата й е под минимума, определен от КНСБ – 1103 лева. Толкова, според изследването, са нужни на сам, работещ човек у нас, за да преживява. Миналата година сумата беше с 56 лева по-малко. В основата на поскъпването са повишените цени на храните и горивата.
От началото на годината най-голямо е поскъпването при слънчогледовото олио, зеленчуците, лещата, фасула, хлебните изделия и млечните продукти.
“Във връзка с нарастването на издръжката КНСБ предлага увеличение на минималната работна заплата от началото на следващата година със 17,5%, а на средната работна заплата – около 12-13%”, допълни Виолета Иванова, заместник-директор на ИССИ, КНСБ.
„Около 30% от работещите в България получават средна и над средната работна заплата. Всички останали получават работна заплата под средната. Тоест 2/3 от българите получават работна заплата под средната за страната – 1525 лв. Това означава, че от тях 500 000 са на минимална работна заплата. Това са данни на НСИ. На този етап минималната работна заплата покрива 50% от необходимата работна заплата”, посочи още Иванова.
Прогнозата на КНСБ е, че през следващите месеци поскъпването на живота ще продължи, макар и с по-бавни темпове, заради предприетите компенсации за бизнеса във връзка с увеличените цени на тока. В момента у нас един милион и 660 000 души живеят под прага на бедност и с ограничено потребление.

До 10% ръст в цените на храните до края на годината

 

RELATED ARTICLES

Most Popular