Saturday, May 11, 2024
HomeРегионПерникПоложени са първите 4,4 км водопровод по безизкопна технология в Перник

Положени са първите 4,4 км водопровод по безизкопна технология в Перник

От днес започва възстановяването на настилките в изградените участъци

Положени са първите 4,4 км водопровод по безизкопна технология в Перник, съобщи ръководителят на проекта инж.Тихомир Тонов. Инвестицията се реализира в квартал “Църква” и е част от мащабната програма за подмяна на остарялата водопроводна мрежа на Перник.
Водопроводът се изгражда със сондажна машина, като пред всяка къща има предварително подготвени технологични отвори, в които се свързва сградното отклонение. Вече са приключени строително-монтажните работи по ул.”Ленин” и новият водопровод е свързан в мрежата. Текат довършителни дейности и на централната улица “Димитър Благоев”. Освен подмяна на улични водопроводи, се рехабилитират с нови тръби и отклоненията към имотите. Очаква се до края на май ремонтните дейности в кв. “Църква” да приключат.
От днес започва възстановяването на настилките в изградените участъци. Мащабната реконструкция е извършена в рамките на месец. Това е възможно благодарение на безизкопната технология, с която се работи екологично, бързо и качествено, поясниха от фирмата изпълнител. Основни предимства на технологията са, че не се затварят улици и тротоари за дълго време, не се разрушават много асфалтовите настилки, намалява се обемът на изкопите и насипите и не се правят дълги изкопи.
До седмица ще стартира подмяната на Главен клон III, който е централният водопровод за гр. Батановци. Ще се реконструира участъкът от резервоар “Могиличе” до кв. “Кристал”. Паралелно ще тече и ремонт на мрежата в централната градска част.
Водопровод по безизкопна технология със специализирана техника тип “къртица” се полага за първи път в Перник. Ще бъде подменен общо 56 км водопровод в целия град.
За реконструкция на водопроводната мрежа в Перник са а сключени договори с три фирми, които според кмета Станислав Владимиров са най-добрите в сектора. Очаква се през есента ремонтът на всички обекти по водопреносната мрежа на Перник да приключи.

RELATED ARTICLES

Most Popular