Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятПолша тъне в боклуци от Германия

Полша тъне в боклуци от Германия

Всяка година в Полша се изсипват хиляди тонове боклук от чужбина. По-голямата част от него идва от Германия – често нелегално. А Полша не успява да се справи дори със собствените си отпадъци.

В трапове и ями, по полета и в гори, край пътища и в изоставени стари складове: Полша е задръстена от боклуци. Тя внася тонове отпадъци от чужбина – от Великобритания, Италия, Австрия. Но най-много идва от Германия: 70 процента от вносния боклук в Полша идва от западната й съседка.

Сметището на Европа

По данни на Лявата партия, през 2018 година Германия е изнесла около 250 000 тона отпадъци в съседна Полша. Към тях се добавят и стара хартия и пластмаси, които не се нуждаят от специално разрешение за износ в страните от ЕС, т.е. става дума за боклук, който не се регистрира.

Освен това на операторите в Полша не им е разрешено да приемат или рециклират видовете боклук, който пристига в страната. А това означава, че той често е незаконен, казва Беата Меренда от оторизирания орган за защита на околната среда в Долна Силезия, който контролира вноса на отпадъци, влизащ в страната през Вроцлав.

Играчите в незаконния бизнес с отпадъци знаят как да излъжат системата, обяснява Меренда. “Така например те декларират стара пластмаса, а в действителност внасят битови отпадъци или бракувани коли”, казва тя.

Трудно е да се каже колко хиляди тона нерегламентиран бокук преминава границата по този начин. Или пък боклук с фалшиво описание. Меренда посочва, че 20-те внезапни проверки, направени от нейната агенция през 2019 година, са установили 14 случая на нелегален и неприкрит внос на отпадъчни течни субстанции, медицински и несортирани битови отпадъци.

“Германските компании могат да намалят наполовина разходите си за складиране на боклука, ако го изнасят при нас”, твърди Меренда. А в Полша има хора, които приемат тези отпадъци с готовност.

Мръсният бизнес с боклуците

Това е доходоносен бизнес и за двете страни, дори и когато нарушават закона, казва Гжегож Виелгосницки, инженер-еколог в Технологичния университет в Лодз. Той дава следния пример: полска компания предлага на германски оператор да му откупи пластмасови отпадъци, които уж ще рециклира легално в Полша, след като си издаде разрешително. “В действителност обаче тази компания притежава единствено парцел земя и може би багер за разтоварване на отпадъците. И нищо друго”, каза Виелгосницки. “Контролният орган също не проверява дали въпросната фирма разполага със съответното оборудване и съоръжения, но въпреки това издава разрешението за рециклиране. След това отпадъците обикновено просто се изгарят”, казва той.

Вместо да използват съвременни инсталации за изгаряне на отпадъци и технологии, планините от боклук понякога се изгарят, за да се пестят пари. Голяма част от тези отпадъци обаче съдържат вредни вещества и химикали, а това има отрицателни последици както за хората, така и за околната среда.

“Ние сме сметището на Европа”, казва по този повод Пьотр Барчак от полската екологична организация Zero Waste. Той критикува полското правителство, че не прави достатъчно, за да спре незаконния бизнес с отпадъците. “Издават се твърде много разрешителни, а контролът е твърде слаб”, казва той. Затова експертът призовава за по-строги наказания и по-тясно сътрудничество между германските и полските екологични власти. “Германските компании би трябвало да следят къде отиват отпадъците им и да се интересуват какво се случва с тях в Полша, вместо да си затварят очите”, добавя той.

Полша не се справя дори със собствените си отпадъци

Полските еколози апелират към правителството да забрани вноса на отпадъци от чужбина, защото страната не е в състояние да преработва дори собствения си боклук. Полша не разполага с достатъчно съоръжения за рециклиране и обезвреждане, казва Барчак, който поначало е критичен към износа на боклук. “Тези, които са произвели отпадъците, трябва да поемат и отговорността за тяхното обезвреждане, а не да я прехвърлят към по-бедните страни, където цената за складирането им е по-ниска, както в случая с Полша”, каза той.

Екологът обаче се опасява, че докато цените в Полша са по-ниски, мръсният бизнес с отпадъците ще продължи да процъфтява./ dw.com

RELATED ARTICLES

Most Popular