Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПетричПомагат на семейство след пожар в жилищен блок в Петрич

Помагат на семейство след пожар в жилищен блок в Петрич

Бързата намеса на огнеборците е предотвратила голяма трагедия

 

Назначена е комисия, която да извърши оглед и да оцени щетите, нанесени на съседните апартаменти при пожар в четвъртък вечерта в блок 12, ж.к. „Изток“. Това съобщиха от общинската администрация в Петрич.

Освен обследването на засегнатите обекти, комисията ще определи необходимите дейности и ще направи предписания за стартиране в спешен порядък на възстановителните работи по тях.

Апартаментът на втори етаж е наводнен. Семейството е с две малки деца и от община Петрич им е предложено временно настаняване в сграда, предоставяща социални услуги, докато вредите в помещенията, нанесени при гасенето на пожара, бъдат отстранени.

В апартамента, находящ се над изгорялото жилище, са засегнати прозорец и топлоизолация.

Очаква се оценката на комисията от общината, за да се прецени необходимата техническа и финансова подкрепа за засегнатите жилища.

След приключване на следствените действия и когато бъде разрешен достъпът до изгорелия апартамент от компетентните органи, комисията ще извърши оценка и на апартамента, който горя.

Пожарът в жилищния блок в Петрич е пламнал малко след 21 часа в четвъртък. Пристигналите на място пожарникари са заварили огромни пламъци, излизащи през прозорец на апартамент. За щастие жената, която живее там, е успяла да излезе навреме, разказа Nova.

Част от хората били изведени, останалите обаче, не са успели да напуснат блока, тъй като стълбищното пространство е било задимено. Само бързата намеса на пожарникарите е предотвратила разпространението на огъня.

Пожарът е бил потушен бързо, но щетите от огромните количества вода са наводнили няколко апартамента.

Много бързо пламъците обхващат всички стаи в апартамента на третия етаж. “Изгърмя нещо отгоре, погледнах да не е станало нещо на улицата и гледам блока гори”, разказа съсед.

“Веднага тръгнахме надолу по стълбите, обаче имаше много задушлив пушек. Той се качваше нагоре по стълбището и като отворихме входната врата, всичко беше пушилка. Слязохме, но някои наши комшии не можаха”, посочва съседка.

Сред най-засегнатите след пожара е семейството на Петър и Кирилка. Техният апартамент се намира точно под опожарения. “Гореше всичко. В момента, в който звъннахме на пожарната изпукаха прозореца от самата топлина. В бързината взех бебето, по-голямото дете го облякох и слязохме всичките. Пожарните бяха две. Беше нещо страшно!”, каза Кирилка.

“Евакуирахме се с две малки деца, едното на 3 годинки, другото на 6 месеца. Долу имаше полиция, пожарни, хора”, посочи Петър Немцов.

Семейството е нощувало при роднини. Застраховка на жилището нямат, пари за ремонт също. “Пораженията са буквално много и жилището е негодно за живот вече”, допълни Немцов.

Жената от опожарения апартамент е живеела сама. Преди 2 седмици мъжът ѝ починал. Според съседи е възможно пожарът да е избухнал, заради незагасени свещи. Самата тя е обяснила, че огънят е тръгнал от късо съединение на отоплителен уред.

RELATED ARTICLES

Most Popular