Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияПоне 14% от българските тийнейджъри пушат

Поне 14% от българските тийнейджъри пушат

Проблем е и силният алкохол

14% от българските младежи под 18-годишна възраст пушат цигари, съобщи днес “Галъп интернешънъл” след ново проучване. “Следва да се има предвид, че при тази група навярно има и опити за прикриване, за съзнателно отричане на консумацията”, коментират социолозите.Тъй като проучването общо обхваща млади хора до 29-годишна възраст, се предполага, че у нас е налице ранно пристрастяване към цигарите – защото в групата 18-24 години делът на пушачите е почти 50%, тоест е висок.

Електронните цигари с течност или с нагряване на тютюна са по-слабо популярни, констатира още сондажа. С марихуаната ситуацията е следната: около една десета казват, че имат познати на своята възраст, които я употребяват ежедневно; около една пета пък твърдят, че имат приятели, за които редовната (не по-малко от веднъж седмично, макар и не всеки ден) употреба е нещо обичайно.

Слабите алкохолни напитки (като бира и вино) са обект на ежедневна консумация за 7,3% от запитаните младежи. Доста голям проблем е употребата на силен алкохол. Заради деликатността на темата са приложени и индиректни въпроси. Двама от всеки петима заявяват, че познават свои връстници, които ежедневно употребяват концентриран алкохол.

Нашумелите у нас през последната година райски газ и хелий са добре познати сред младежите. Ежедневната употреба обаче не е толкова разпространена – 4,1% от запитаните млади казват, че познават свои връстници, които всеки ден употребяват райски газ и 1,1% – хелий. “Макар и тези отговори да носят условност, дяловете са значителни предвид потенциалните ефекти на употребяваните вещества”, коментират социолозите.

ИНТЕРНЕТ

Социалните мрежи са се превърнали в основна платформа за изразяване на гражданско мнение на младите хора. 21,3% от запитаните казват, че ги ползват за тази цел.

Проучването е по поръчка на Министерството на младежта и спорта. Интервюирани са 1008 младежи по метода „лице в лице“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular