Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБобов долПоредна бомба за цената на тока цъка! Държавните мини планират увеличение на...

Поредна бомба за цената на тока цъка! Държавните мини планират увеличение на цената на готовия продукт с 30%

Инж. Кремен Георгиев, АТДБ: Може би ще видим поне един фалит на ТЕЦ, ако ММИ вдигне цената си с 30%.

Голяма секира готви Мини Марица Изток за своите клиенти, които разчитат на добиваните лигнитнивъглища. Преди дни стана ясно, че държавното дружество има намерение да изиска увеличение с 30% на цената на своя краен продукт, което по оценки наенергийни експерти ще предизвика огромни сътресения на пазара на електрическа енергия.

„6-7 български централи разчитат на енергийното гориво от Мини Марица Изток за своята производствена дейност и със сигурност увеличаването на продажната цена на лигнитните въглища с 30% ще бъде голям шок за тях. Безумие е подобно рязко увеличение и то по никое време през годината! Потенциалните фалити в бранша са реална заплаха, ако това се случи!“ заяви инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Експертът заяви, че няма спор, че инфлацията в държавата е повсеместна и засяга всички икономически сектори, но определи желанието за това драстично увеличение на държавния производител като „лишено от всякаква икономическа логика“.

Инж.Кремен Георгиев уточни, че решението за цената на въглищата е основно в ръцете на Министерство на енергетиката като основен принципал на държавното дружество и поясни, че е твърде вероятно да бъде взето след назначаването на служебен министър на ведомството.

Председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България изрази дълбока надежда за взимане на балансирано решение, което няма да предизвика крах за бранша и допълнително оскъпяване на производството на електрическа и топлинна енергия в България.

„Инфлацията през последната година се отрази на всички, енергийната криза и неуредицитепри стратегическите решения за бъдещето на българската енергетика могат да се окажат пагубни за отрасъла. Всички централи се намират в тежко положение и са принудени да инвестират на магия в зелената трансформация, но една подобна стъпка за спасяване на един участник на пазара крие риск от създаване на огромен проблем за всички останали, като не изключвам и фалити при някои от най-силно засегнатите, които реално са най-големите централи в България.“ обясни инж. Кремен Георгиев.

Експертът уточни, че значителни количества от добива отиват за държавната централа, американските централи и Брикел. Като посочи, че Брикел обработва по специален начин лигнитните въглища като ги обогатява и ги препродава на други български централи, които също разчитат на тях, но не ги купуват директно от производителя, тъй като са им по-полезни след тяхното обогатяване.

„Представяте ли си някои от тези големи клиенти на Мини Марица Изток да прекрати дейността си заради увеличената с 30% цена на лигнитните въглища? Е, може би ще станем свидетели на минимум 1 фалит на голяма централа, ако това увеличение бъде допуснато!“ заяви инж. Кремен Георгиев.

Експертът обърна внимание и на факта, че дружествата ще започнат да прекратяват вече сключени договори поради невъзможност да се изплатят по тях. Засегнати ще бъдат не само договорите с различни контрагенти и клиенти на централите, а и тези с Мини Марица Изток. Според инж. Кремен Георгиев потенциалното увеличение на продажната цена на лигнитните въглища ще доведе до значително свиване на търсенето им, а оттам и до намаляване на финансовите постъпления за държавните мини, което ще предизвика допълнително затваряне на рудници и уволняване на работници.

„А подобен сценарий с допълнителен брой хора в бранша, които да излязат на пазара на труда, не искаме!“ отсече инж. Кремен Георгиев.

Инж.Кремен Георгиев навлезе и в конкретика, като обърна внимание, че съгласно дългосрочните договори за изкупуване на енергия американската централа ще купува суровина на по-висока цена, която НЕК трябва да заплаща. Това по думите му автоматично ще доведе до по-високи разходи за Обществения доставчик, който от своя страна ще иска по-висока компенсация от ФОНД СЕС.

„Понеже споменах и ефекта за американската централа, ефекта за Брикел, нека завърша и с последиците от подобно увеличение за държавната Марица Изток 2. При сега действащите цени за енергията на ТЕЦ Марица Изток 2 КЕВР е дал възможност на фонд СЕС да компенсира стари разходи на дружеството. Но най-вероятно със следващото, което ще влезе в сила след 1 юли, няма да е така. Това означава, че  купувайки с 30% по-скъпи въглища, ТЕЦ Марица Изток 2 ще образува цена, която е напълно неконкуретна и непазарна, защото значително ще се увеличи и себестойността на продукта им, което означава да продава на загуба, а това противоречи на Търговския закон и решение на НС, прието на 31.01.2020 година от 44-тото Народно събрание.“ заяви инж. Кремен Георгиев.

RELATED ARTICLES

Most Popular