Thursday, May 2, 2024
HomeРегионГоце ДелчевПоредно разочарование: ГКПП „Илинден“ остана затворен за леки коли

Поредно разочарование: ГКПП „Илинден“ остана затворен за леки коли

На Кулата отвориха още едно гише за туристи

Граничният пункт „Илинден-Ексохи“ остана затворен за туристи през първия ден от месец юли. Това се случи въпреки надеждите за отваряне на границата с Гърция от тази дата, което беше договорено от министъра на транспорта Георги Тодоров и посланик Димитрис Хронопулос.

През целия ден туристите имаха достъп до южната ни съседка само през два от пунктовете – „Кулата“ и „Маказа“.

По информация на бизнесмени и предприемачи от Гоце Делчев ГКПП „Илинден“ ще бъде отворен на 3 юли, събота. Засега те не предвиждат протести.

Независимо че на място вече има екип за извършването на задължителния здравен контрол, гръцките власти все още нямат готовност за отваряне на граничния пункт “Илинден-Ексохи”.

От българска страна екипите на Гранична полиция и Агенция “Митници” са на място, осигурени са и служители за здравен контрол, оборудвани с четци на ваксинационните сертификати. Подготвени са документите за направени тестове и персоналните QR кодове.

Според областния управител на Благоевград Николай Шушков от българска страна няма никакъв проблем. След разговор с българския граничен пункт “Илинден” е разбрал, че отсрещната страна – “Ексохи”, нямат готовност, нямат четци за ваксинацията.

Коренно различна е ситуацията на ГКПП „Кулата-Промахон”, където от 1 юли има нова организация за преминаване на леки коли. Гърция отвори още едно гише за автомобили и така те станаха четири. Това моментално се отрази на трафика и през деня чакането на границата бе не повече от един час.

Трафикът е интензивен, но колите минават бързо. Пътуващите бяха изненадани от бързината.
Все още хората масово представят отрицателни PCR или бързи тестове. Единици са тези с електронен сертификат.

Зелен коридор от 200 м за тежкотоварните, празни автомобили, преструктуриране от българска страна на аварийната лента в активна за леките коли и поставяне на още една кабинка, където се извършва обработка на документите – това бe ситуацията на “Кулата-Промахон” в четвъртък следобед. Там вече има и здравен инспектор от Благоевград, който следи работата на нововъведената система с т.нар. цифров ковид сертификат, влязъл в сила от полунощ на 01.07.

През целия ден нямаше струпване на леки автомобили от двете страни на границата с Гърция. Не такава бе обаче ситуацията с тежкотоварните. Колоната достигаше дължина около 3 км.

RELATED ARTICLES

Most Popular