Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияПотопът в Тетевен взе жертва, 36-годишен мъж се опитал да пресече придошлата...

Потопът в Тетевен взе жертва, 36-годишен мъж се опитал да пресече придошлата река, но бил отнесен от водата

 

36-годишен мъж от Тетевен е загинал вчера около обяд край града, опитвайки се да пресече придошла река. Той е бил отнесен от водата, по-късно тялото му е открито, съобщиха от ловешкия сайт “Зетра”.

В общината е обявено бедствено положение заради проливните дъждове. Предната нощ в региона се изляха 99 литра на квадратен метър. Областният управител на Ловеч Георги Терзийски обяви бедствено положение след заседание на общинския щаб за бедствия и аварии.

“Три махали са откъснати с около 300 човека, които ги населяват. Достъпът до тях по път е изцяло ограничен, а причината е откъснат железобетонен мост”, коментира областният управител на Ловеч. По думите му се прави организация за снабдяването с хранителни продукти и предоставяне на медицинска помощ. Отделно в селата Гложене и Черни Вит има свлачища и наводнени пътища.

Търсят се варианти за осигуряване на алтернативен достъп до района с АТВ-та и коне, допълни Терзийски.

„Най-засегнати са местата в селата Глогово и Градешница. Има нарушена пътна инфраструктура и се работи усилено за овладяване. Обявено е бедствено положение“, съобщи вчера официален представител на местната власт. Той посочи, че по това време кметът на Тетевен и областният управител на Ловешка област са на терен и се запознават с щетите. Екипи на пожарната служба работят за отводняване на наводнените обекти и отстраняване на падналите дървета. Огнеборци от Тетевен са евакуирали двама трудноподвижни човека от село Глогово. С техника, организирана от местната власт, е почистен пътят между населените места. Няма постъпила информация за бедстващи хора.

В двете села са наводнени около 20 къщи, в Глогово има откъснати три махали, има пропаднали пътища и мостове. На места все още няма вода.

От дъждовете в луковитското село Торос също има над 20 наводнени къщи, съобщи кметът на общината Иван Грънчаров. Водата е дошла от прелял канал, който в миналото е строен за напояване.

RELATED ARTICLES

Most Popular