Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесПОТРЕБИТЕЛСКИЯТ СЪВЕТ НА ЧЕЗ ОБСЪДИ СТРАТЕГИЯТА НА ЧЕЗ ЗА КИБЕРСИГУРНОСТ

ПОТРЕБИТЕЛСКИЯТ СЪВЕТ НА ЧЕЗ ОБСЪДИ СТРАТЕГИЯТА НА ЧЕЗ ЗА КИБЕРСИГУРНОСТ

Специално звено се грижи за защита на информацията в ЧЕЗ

Специална структура се грижи за информационната и киберсигурността в групата от компании на ЧЕЗ в България. Основната задача на екипа по киберсигурност е да гарантира, че мрежовата инфраструктура и информацията на дружествата от групата са защитени в съответствие с изискванията на националното и европейско законодателство чрез прилагане на доказано ефективни технически и организационни решения в областта на киберсигурността.

„Глобалната мрежа и взаимосвързаните информационни и комуникационни технологии са станали основни компоненти на съвременния живот, донесли са много нови възможности за човечеството, отворили са нови сфери на бизнес, променили са както трудовия, така и личния ни живот. Това ново пространство за онлайн комуникации, обаче, далеч не е анонимно и в никакъв случай не е безопасно. Защитата на ЧЕЗ в киберпространството е изградена от три компонента: правила и процедури; технологии и хора“, разказа Петко Марков, мениджър  информационни технологии и киберсигурност в ЧЕЗ ИКТ България,  на заседание на Потребителския съвет към ЧЕЗ България.

С цел да се гарантира сигурността на мрежите и информацията всички служители на ЧЕЗ преминават през специално обучение по киберсигурност, в което се съдържат конкретни съвети и правила за повишаване на безопасността. Основните акценти от програмата бяха обсъдени с потребителските организации, които членуват в Потребителския съвет.

Потребителският съвет към ЧЕЗ в България създаден през 2013 г. като консултативен орган, който да анализира и разглежда практиките, касаещи крайните битови клиенти на електроенергия пазар. Негови членове са най-големите потребителски организации – Комисията за защита на потребителите, Българска национална асоциация „Активни потребители“, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Европейски потребителски център и Български потребителски център. В нея членуват експертни организации и представители на научните среди и по един представител на лицензираните компании на ЧЕЗ в България – ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро.

10 ПРАВИЛА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КИБЕРСИГУРНОСТТА:

  • Избирайте пароли дълги най-малко 8, препоръчително е те да бъдат 10 знака.
  • Не използвайте имена на близките си, дати на годишнини или обикновена комбинация от букви и числа, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и т.н.
  • Не съобщавайте на никой паролата си. Не я изпращайте по имейл и не я записвайте на лист, оставен до компютъра или залепен на монитора!
  • За различните програми и сайтове използвайте различни пароли, за да защитите другите си профили, ако една парола е открадната.
  • Добра идея е, когато създавате парола да използвате както главни, така и малки букви, да включите няколко цифри и също символи, когато системата, в която се регистрирате го позволява (символи като . , / ? ! # @ $ % ^ & * – + ; ” и т.н.).
  • Никога не използвайте парола, която е същата, като потребителското име (username).
  • Заразени (с вирус) програми често се разпространяват като нежелана поща.
  • Ако не знаете от кого е емайлът, никога не сваляйте приложение и не кликвайте върху линкове.
  • Специално внимание обръщайте на имейли, в които изпращач изисква да се регистрирате на някоя уеб страница и да актуализирате информация, напр. относно вашия профил. Не изтегляйте и не инсталирайте от интернет софтуер от неизвестен произход.
  • Не слагайте в електронните писма поверителна/чувствителна информация, като напр. име за влизане или парола до системата. Електронната поща може да бъде прихваната/хакната от недоброжелател.
RELATED ARTICLES

Most Popular