Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПочти изрядни са шофьорите, проверени при акция на АМ „Струма“ край Дупница

Почти изрядни са шофьорите, проверени при акция на АМ „Струма“ край Дупница

Точно в 10.00 часа в четвъртък на паркинга край АМ „Струма“ – 54-и километър край Дупница, началникът на сектор Пътна полиция – ОДМВР Радослав Боюклийски даде старт на Специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол,  водачите бяха спирани и отклонявани за проверка към инспектори от няколко институции за отношение по компетентност. В контролната дейност участваха  екипи на ОДМВР-Кюстендил,  от териториалните структури на АПИ, ИААА,  Агенция “Митници” и НАП.

Пътните полицаи  контролираха спазването на правилата, свързани с използването на обезопасителните колани – в това число от пътниците на задната седалка в автомобилите, обезопасителните системи за деца, както и от пътниците в автобуси и микробуси. Активните проверки целяха недопускане на неправоспособни да управляват МПС, както и недопускане на шофиране на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози.

Радослав Боюклийски

Представителите на другите институции следяха за правилния превоз на пътници и товари, недопускане на претоварване на превозните средства, спазване на времето за почивка от водачите на автобуси и камиони, редовност на документите на превозвания товар и др.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ Р.Боюклийски, подчерта, че контролът на пътното движение е ежедневен. Предостави статистика за пътната обстановка на територията на областта за 2022 г. – 163 са общо възнинкналите ПТП, които са с 8 повече в сравнение с предходната година, 4-ма са починали, а 81 са ранените. Пътните произшествия с участието на деца до 17 г. са 6, ранени са 5-ма – двама като пешеходци и 3-ма като пътници в автомобили.

Боюклийски подчерта, че засиленият контрол и превантивните мерки от страна на служителите дават резултати – за миналата години единствено в страната на територията на Кюстендилска област няма убит участник в движението в населено място.

В акцията, която се проведе за времето от 10.00 до 13.00 ч, бяха проверени 70 МПС, за установените нарушения са съставени 2 АУАН от служителите на ДАИ, 6 АУАН и 4 фиша от служителите на Пътна полиция и 1 АУАН от служители на РУ Дупница.

Акциите, провеждани под ръководството на МВР в цялата страна, ще продължат и занапред. Те са насочени към спазването на Закона за движението по пътищата. В хода им проверките ще се извършват по метода на широкообхватния контрол от екипи на няколко контролни институции.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular