Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБобов долПо какъв начин ТЕЦ Бобов Дол гарантира сигурността на енергийните доставки в...

По какъв начин ТЕЦ Бобов Дол гарантира сигурността на енергийните доставки в Югозападна България и дори София?

“ТЕЦ Бобов Дол е един от основните стълбове на българската електроенергийна система и е важен елемент от енергийната и националната сигурност.“ каза изпълнителният директор инж. Любомир Спасов.
По думите на директора в основата на проектната концепця за сигурност на електроенергийната система на България са професионално избраните местоположения на най-големите източници на енергия. Това са АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Варна, комплексът Марица Изток и ТЕЦ Бобов Дол.
„Централата е разположена в югозападната част на страната и е съществен възел в потокоразпределението в цялата електроенергийна система. Генерираната електроенергия се изнася по електропроводи към важни индустриални потребители от национално значение и пръстен, захранващ София град.“ каза инж. Спасов.
По думите на инж. Спасов връзката на ТЕЦ Бобов Дол към ТЕЦ София осигурява надеждното електрозахрване на Топлофикация София в нормални и аварийни режими. При максимални зимни товари и неработещи ПАВЕЦ „Белмекен“ и ВЕЦ „Сестримо“, ТЕЦ Бобов Дол играе важна роля в захранването на южните квартали на София.
„Централата изпълнява ключова роля в периодите на намалени водни притоци към ВЕЦ в Югозападна България.“ каза инж. Спасов.

ТЕЦ „Бобов дол”

ТЕЦ Бобов Дол има 3 кондензационни блока с обща мощност от 570 Мв и парогенератор с диапазон на регулиране от 140Мв до 190Мв.
„ТЕЦ Бобов Дол има критичина роля за свързаността към мрежата на електроенергийната система и преносните и характеристики, при оптимизиране на потокоразпределението в Югозападна България. Степента на автоматизация, състоянието на съоръженията, както и добре подготвеният персонал осигуряват възможност Централата да предоставя услуги по първично регулиране на честотата, както и автоматично вторично регулиране. Тази функция на дружеството е от съществено значение за управлението на електроенергийната система в условията на паралелна работа в обединената европейска система.“ каза инж. Спасов.
ТЕЦ Бобов дол притежава съществен дял в микса на генериращи мощности в електроенергийната система. Делът на произведената от Централата електрическа енергия представлява 12-15% от общото количество произведена електрическа енергия от кондензационни мощности.

„Натискът за преминаване от конвенционално централизирано към децентрализирано производство на електрическа енергия ще е свързан със значително редуциране на производството от големи синхронни модули за сметка на съществен ръст на мощностите, разчитащи на ВЕИ, което ще влоши инерцията на системата. Инерционният момент при ВЕИ е 0, а електроенергийната система има жизнена необходимост от мощности, осигуряващи инерция. Ако ТЕЦ Бобов Дол го няма, значително ще се намали надеждността на доставките на електрическа енергия в Югозападна България.“ каза инж. Спасов.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular