Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияПравителството готви компенсации за всички с по-ниска преизчислена пенсия

Правителството готви компенсации за всички с по-ниска преизчислена пенсия

Правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се окаже по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лева. Това съобщи директорът на дирекция “Пенсии” в Националния осигурителен институт (НОИ) Любомира Язаджиева в четвъртък пред БНР.
“При средно увеличение, както е обявено 12,5%, ясно е, че лицата, които имат повече категориен стаж, съответно по-голяма продължителност на осигурителния стаж след превръщането, за който се запазва тежестта от 1,2 на сто, при тези лица ще има по-големи отрицателни разлики. Правителството се е ангажирало да предложи механизъм за компенсиране на тази отрицателна разлика. Очакваме нормативен текст, който да реши този въпрос”, коментира Язаджиева.
Един от възможните варианти е да бъдат отпуснати индивидуални добавки за всеки от ощетените пенсионери.
Преди ден НОИ публикува разяснения във връзка с множество оплаквания на пенсионери за грешки при изчислението на увеличения размер на пенсията след 25 декември. На тази дата влезе в сила актуализация на пенсиите с увеличен от 1.20 на 1.35 коефициент за всяка година стаж.
Отделно минималната пенсия бе повишена от 300 лв. на 370 лв., а максималната – от 1440 лв. на 1500 лв.
Преди промяната, която предвижда намаление на Covid добавките от 120 лв. на 60 лв., правителството увери, че след 1 януари 2022 г. няма да има пенсионер, който да получава по-малко от пенсията си през декември.
Появиха се обаче разтревожени пенсионери, които твърдят, че актуализираният размер на пенсията им е по-нисък от обещаното. Затова се наложи НОИ да направи допълнителни разяснения два дни преди старта на изплащането на първите пенсии след промяната – на 7 януари.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular