Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилПравителството отпусна 2,7 млн. лв. за ремонт на храмове в Кюстендилско

Правителството отпусна 2,7 млн. лв. за ремонт на храмове в Кюстендилско

За джамията „Фатих Мехмед“ са заделени 140 088 лв.

 

2 641 980 лв. за храмове и манастири в общините Кюстендил и Невестино бяха отпуснати на редовното правителствено заседание. За аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил са заделени 140 088 лв.

„Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Архиерейският наместник архимандрит Исаак не скри радостта си от това, че правителството на Бойко Борисов отпусна средства в размер на близо 2,7 млн. лв. за строително-ремонтни дейности на нуждаещите се храмове в Кюстендилска духовна околия. „За нас – духовенството, православните християни и за всички жители, това е един голям жест, за който сме изключително благодарни. Нашите предци са строили тези храмове и сега има възможност те да се поддържат. Така духовното и историческо богатство ще бъде съхранено. Храмовете са на нашия народ“, заяви архимандрит Исаак.

За основно обновяване на храма „Успение Богородично“ в град Кюстендил са отпуснати 1 036 552 лв. „Такава помощ за храмовете в региона не е отпускана от 50 години. „Успение Богородично“ е с вековна история и има изключителна нужда от укрепване. Вярата ни прави по-добри и по-смирени в тези трудни времена“, акцентира председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова.

535 903 лв. са отпуснатите средства за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм „Св. Димитър“ в Кюстендил, построен през 1866 г. За храма „Св. Мина“ в гр. Кюстендил, който заедно с храма „Св. Димитър“ представляват два от трите старинни възрожденски храма в града, бяха отпуснати 311 332 лв. за строително-ремонтни дейности. Ставрофорен иконом Генади Генадиев, председател на храма „Св. Мина“, отбеляза колко навременна е подкрепата за извършването на възстановителните дейности.

За доизграждане на храма „Св. Петка“ в с. Невестино, област Кюстендил, правителството осигури 195 689 лв. Строителството на светата обител започва преди двадесет години и понастоящем все още не е довършена. Със средствата храмът скоро ще бъде действащ и осветен, заяви протойерей Данаил Хаджийски, председател на новостроящия се храм.

562 504 лв. са отпуснати за строително-ремонтни дейности по храма „Св. апостол и евангелист Лука“ край с. Граница (общ. Кюстендил), построен през 10-и век. В хода на заседанието на Министерския съвет иконом Светослав Григоров, ефимерий на манастира „Св. апостол и евангелист Лука”, отбеляза, че светата обител е перла в короната на кюстендилската духовна архитектура и изказа благодарност за осигурената подкрепа.

140 080 лв. са предоставените средства за аварийни работи по джамията „Фатих Мехмед“ в град Кюстендил.

„Аз съм убеден, че когато средствата се инвестират в храмове, джамии, училища, читалища, това е само добре за народа. Тези, които не са го правили, са оставили и църквите, и джамиите да се рушат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular