Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияПравителството ще подкрепи проекта за изграждане на детска клиника към УМБАЛ "Св....

Правителството ще подкрепи проекта за изграждане на детска клиника към УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив

Правителството ще подкрепи проекта за изграждане на нова детска клиника към УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив и министър Горанов още утре ще внесе в Министерския съвет предложение за финансирането му. Това съобщи в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов, след като се запозна подробно с проекта за болницата и ползите от нея. Той подчерта, че решението се подкрепя и от министър-председателя Бойко Борисов, и от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В тази връзка Горанов очаква още утре Министерският съвет да вземе решение за увеличение на капитала на болницата със сумата, необходима за изграждането на детската клиника.
Горанов подчерта, че решението на централната изпълнителна власт е взето след настояването на председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и бюджет и финанси д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова.
Директорът на Университетската болница проф. Карен Джамбазки заяви, че към момента не е рентабилно да се прави ремонт на съществуващата клиника, който би струвал около 5 милиона лева. Началникът на детската клиника проф. Иван Иванов представи новия проект, който е на стойност почти 17 милиона лева, които ще бъдат вложени в изграждането на 7-етажна сграда. Най-голяма част ще бъде отделена на педиатричното отделение. Ще има детско спешно отделение, клиника по онкология и клиника по клинична хематология. Сградата ще има топла връзка със съществуваща болница, подчерта проф. Иванов. Той уточни, че проектът и авторският надзор са платени със средства на болницата. Във връзка с изграждането на клиниката през 2018 година е организирана дарителска кампания, в която са се включили училища, частни лица, Пловдивската митрополия, ТД на НАП и много фирми.
През последните години благодарение на икономическия цикъл и усилията на правителството българската икономика и в частност като функция от нея българският бюджет дава възможности за доста по-сериозни инвестиции в публична инфраструктура от всякакъв вид, подчерта Горанов. Той уточни, че увеличението на капитала на търговското дружеството УМБАЛ “Св. Георги” ще дойде от фискалния резерв чрез операции по финансирането. Не смятам, че протестите или желанието на някои за предсрочни избори е повод тази дългогодишна мечта на медиците в Университетската болница в Пловдив да се отложи и да не бъде реализирана, твърди финансовият министър. “Ще избързам и още утре ще внеса в правителството това решение, за да се знае, че проектът е гарантиран, а после някой, ако иска, да го отменя”, добави Горанов.
На презентацията на проекта присъстваха и кметът на Пловдив Здравко Димитров, и областният управител Дани Каназирева. /БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular