Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБлагоевградПравят автошествие в защита на разкопките край Благоевград, в социалната мрежа питат:...

Правят автошествие в защита на разкопките край Благоевград, в социалната мрежа питат: Трасето изместено ли е, за да се запази стадионът на Ив. Андонов?

 

Граждански протест за запазване и съхранение на археологическите разкопки край село Покровник ще има този петък в Благоевград. Инициативен комитет, представляван от Лазар Андреев, вече е внесъл уведомление в общината.
Протест ще се проведе на 4 май. Протестът ще е под формата на автомобилно и пешеходно шествие.


Алхеологическите разкопки

Припомняме, кметът Атанас Камбитов излезе с официално становище, като защити разкопките и заяви, че общината е назначила денонощна охрана и строителните дейности се замразяват, докато експертна комисия не излезе със становище.

Една от защитничките на древното селище – Вера Пелтекова, заяви: „Всичко това трябва да се изследва и да се провери. Ако е нужно, магистралата ще се забави, нов проект ли ще правят, не знам какво ще решат, но искаме да видим за какво става въпрос”.

Темата около бъдещото трасе на Автомагистрала „Струма” от Благоевград до Крупник и разкритите останки от древното селище Скаптопара са най-коментираната тема в Пиринско. Появиха се твърдения в социалната мрежа, че футболният терен на Ивайло Андонов е причината за разкопките. Според твърденията магистралата е изместена заради футболния терен и ако не е била изместена, нямало да има проблеми с разкопките.

Ето твърденията на Илиян Анастасов: „Като се знае, че има такова селище от 1973 г., защо промениха първоначалния план магистралата да мине през футболния комплекс на Ивайло Андонов? Това е самата истина – за да не дават обезщетение на Андонов, избраха да съсипят историята на България!”.

RELATED ARTICLES

Most Popular