Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесПразник на православния дух и традиции в Кюстендил

Празник на православния дух и традиции в Кюстендил

Празник на православния дух и традиции се провежда днес в Кюстендил в градинката “Под чинарите”. Организирани са творчески работилници и детски спортни игри. Ще се включат около 200 деца от началните училища и детски градини в Кюстендил.

В творческите работилници децата ще разговарят за добродетелите, ще изработят картички на православна тематика и ще участват с тях в празнична лития. Образователното ателие за азбучни послания ще има за цел да запознае децата с графичните системи на глаголицата, кирилицата и историята на писмеността, както и използването на различни методи на писане от нашите предци.

В 12:00ч, на площад “Велбъжд” ще бъде изнесено българското знаме под звуците химна на Република България. Децата ще направят около него кръг с балони, които ще пуснат в небето. В 12:30ч. празнична лития ще бъде оглавена от духовенството на Кюстендилска духовна околия, с мощехранителницата на Св. Харалампий и Св. Мина, и с участието на професионалния духов оркестър на Кюстендил. В шествието ще могат да се включат всички участници в празника, както и жителите на града.

Събитието е организирано от Кюстендилската духовна околия, с подкрепата на Община Кюстендил, Регионалното управление на образованието и Регионалната библиотека “Емануил Попдимитров”.

RELATED ARTICLES

Most Popular