Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоПредричат закриване на сезона в Банско през март

Предричат закриване на сезона в Банско през март

Румънците не бързат да си тръгнат, опасявайки се от нови рестрикции или изисквания

От една седмица в Ски зона „Банско” най-често чуваната реч е румънската. Повече от половината туристи в града и по пистите са от съседна Румъния, същото е съотношението и с автомобилите в Банско – тези с регистрация предимно Букурещ са почти колкото тези с благоевградска и софийска.

Румънците пристигнаха масово на 28 януари, ден преди влизане в сила на заповедта за задължителен отрицателен тест за коронавирус. Веднъж добрали се до ски пистите, румънците не бързат да си тръгнат, опасявайки се от нови рестрикции или изисквания. Поредната промяна не закъсня. Новата заповед на министъра на здравеопазването за режима на достъп и пребиваване в България влезе в сила от вчера със срок на валидност до края на месец април. Според нея хем влизането е възможно само с тест, хем тези, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни, като карантината може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR тест, извършен 24 часа след пристигането в България.

Не по-малко са объркващи и изискванията на европейските държави, от които има туристи в нашите зимни курорти, които искат от гражданите си отрицателни тестове при завръщането им от България, но… не от всички. Така към увеличените разходи за тестове се добавя и несигурността, която разколебава туристите да резервират зимна почивка.

Все по-често в Банско се чува слух, че сезонът ще бъде закрит в средата на м. март, непосредствено след края на Световното младежко по алпийски ски.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular