Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесПрезидентът връчва на Кирил Петков мандат за правителство

Президентът връчва на Кирил Петков мандат за правителство

Президентът Румен Радев ще връчи днес мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, посочен от формацията “Продължаваме промяната”.

След общо 6 неуспешни опита на партиите в 45-ия и 46-ия парламент да излъчат редовен кабинет в 10 часа тази сутрин президентът Румен Радев ще връчи седмия за годината проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В началото на седмицата държавният глава поотделно проведе консултации с представители на формациите, представени в 47-ото Народно събрание.

“Провеждаме третия цикъл консултации за съставяне на правителство тази година. Надявам се да бъде последен. Предстои при постигнато коалиционно споразумение да връча мандат за съставяне правителство на първата по численост парламентарна група”, каза Румен Радев.

От името на “Продължаваме промяната” Кирил Петков ще получи папката с мандата. Той е номинацията за премиер в бъдещето коалиционно правителство от четири партии.

След близо месец преговори “Продължаваме промяната”, БСП, ИТН и “Демократична България” одобриха коалиционно споразумение, а лидерите на формациите подписаха документа поотделно, но с амбицията за пълен четиригодишен управленски мандат. Има съгласие за структурата и персоналния състав на правителството. За това, след като получи мандата от президента, Кирил Петков ще го върне веднага изпълнен.

По Конституция, след като мандатът е върнат изпълнен, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за премиер.

RELATED ARTICLES

Most Popular