Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятПрезидентът на Украйна реже влиянието на олигарсите със закон

Президентът на Украйна реже влиянието на олигарсите със закон

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от депутатите да приемат закон, който ще лиши от власт и влияние олигарсите, които доминират страната от десетилетия, предаде Ройтерс.

Съюзници на Украйна и нейни големи кредитори непрекъснато я критикуват, че не взема мерки срещу малкото богати бизнесмени, повечето от тях собственици на телевизионни канали, които задкулисно определят политиката.

Предложеният закон, който ще бъде в сила 10 години, ще бъде „първа стъпка към елиминиране на олигархичната система“, съобщи президентството на Украйна.

Според него лица, които отговарят на дефиницията за олигарх, ще бъдат регистрирани като такива и ще им бъде забранено да финансират политически партии, да участват в приватизацията, от тях ще се иска имотна декларация всяка година.

Според местни медии 10 или малко повече украинци може да отговорят на дефиницията, включително Игор Коломойски, собственик на тв канала „1+1“, който даде преди време на Зеленски, който бе актьор-комедиант, платформа за метеоритното му издигане до президент с обещания за борба с корупцията през пролетта на 2019 г.

Сегашния парламент, където депутатите, подкрепящи Зеленски, имат мнозинство, бе избран същата година. Още не е ясно кога те ще обсъдят и гласуват проектозакона, който президентството смята за „спешен“.

Проектът изисква от висши представители на държавата, включително президент, премиер, шеф на централната банка, депутати, висши военни и други, да представят декларация след всеки контакт с олигарх.

„Законопроектът не нарушава фундаменталните права на хора, които попадат в дефиницията за олигарх, а само определя кръг от такива хора и правила за техните прозрачни отношения с представители на правителството“, посочва президентството. Според съобщението законът трябва да стане основа за антитръстово законодателство, както и законодателство за лобизма./БНР

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular