Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградПренасочват пари от бюджета за решаване на проблеми в благоевградските села

Пренасочват пари от бюджета за решаване на проблеми в благоевградските села

Бурни дебати белязаха сесията на Общинския съвет в Благоевград. Страстите разпалиха актуализирането на общинския бюджет и Програмата за развитие на Благоевград за настоящия мандат на местния парламент, 2019-2023 година. Част от съветниците поискаха средствата, заложени за фестивална дейност, да бъдат пренасочени към финансирането на малките населени места в общината. Според ръководството на общината това ще доведе до дефицит в хазната. Въпреки това общинските съветници взеха решение да задължат кмета в бюджета да бъдат включени пари за решаване на трупани с години проблеми в селата. Според зам.-кмета Ясен Попвасилев това решение няма как да бъде изпълнено. Затова общинските съветници се съгласиха да добавят условието, че ако в този бюджет няма пари, то средствата да бъдат предвидени за следващия за 2021 г. Председателят на ОбС Андон Тодоров каза, че след като собствените приходи на общината са около 25 млн. лв., могат да се отделят 200 000 лв. за селата.

Дебати провокира и предложената програмна стратегия за развитие на община Благоевград. Част от общинските съветници заявиха, че се дублира управленската програма на кметската администрация. Други пък предложиха различни обекти, които да се включат в нея като например реконструкция на улиците „Хвойна“, „Клокотница“ и „Юлин“. Програмата бе приета с 21 гласа „за“, 1 „против“ и 8 „въздържал се“.

Бяха отпуснати средства за финансиране на процедури „ин витро“ от бюджета на община Благоевград. Взе се решение за увеличаване на капацитета на домашен и социален патронаж и удължаване на срока по целева програма „Топъл обяд“.

RELATED ARTICLES

Most Popular