Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБлагоевградПренасочват средства за ремонт на клетката на лъвовете към млади родители в...

Пренасочват средства за ремонт на клетката на лъвовете към млади родители в Благоевград

48 са докладните, които ще разгледа Общинският съвет в Благоевград на сесията си в петък, стана ясно по време на пресконференция на председателя на местния парламент Радослав Тасков. Заседанието ще започне с обявяване решение на Общинската избирателна комисия относно прекратяване пълномощията на Гергана Владимирова Муртова като общински съветник от листата на Местна коалиция ЕНП поради подадена оставка и обявяване за избран за общински съветник на следващия в листата на Местна коалиция ЕНП – Захарин Кирилов Хаджийски. Той е добре познат на благоевградската общественост, тъй като е бил съветник два мандата в Общински съвет-Благоевград. Ханджийски трябва да положи и клетва. Ще бъде гласувано попълване състава на постоянните комисии към Общинския съвет, ще бъде разгледан и казусът с провеждане на процедура по избор на обществен посредник на територията на община Благоевград.

„Оказа се, че в процедурата по избор на обществения посредник и правилника има един пропуск – Общинският съвет не е избрал на мястото на Рашко Динков представител, затова изменяме това свое решение и трябва да попълним тази комисия с нов колега. Ще дам възможност на общинските съветници да номинират колега, който да застане на мястото на Рашко Динков“, коментира Радослав Тасков. Той уточни, че ще бъде разгледано предложение относно наложените глоби за непочистени плакати от отминалите предизборни кампании.

Местните парламентаристи ще се произнесат и по внесено предложение относно изменение на бюджета и инвестиционната програма на община Благоевград за 2021 година.

По темата Радослав Тасков обясни, че от община Благоевград предлагат средствата, предвидени за ремонт на клетката на лъвовете в Зоопарк Благоевград, да бъдат пренасочени за изплащане на паричните средства на родителите по Наредбата за стимулиране на раждаемостта за 2020 и 2021 година.

По думите на Радослав Тасков в момента сред общинските съветници върви неформален дебат относно това как да се процедира със зоопарка. Той уточни, че подходът на предишното общинско ръководство, а именно да се работи на парче по темата не е бил правилен.

„Една клетка няма как да направи зоопарка най-модерен на Балканите. Трябва да се изработи цялостна концепция как да се развива, включваща оценка на състоянието на зоопарка”, каза Тасков.

Във връзка с журналистически въпрос председателят на Общинския съвет коментира, че по същия начин трябва да се процедира и с аквапарка, като на първо място е задължително той да бъде обезопасен.

Съветниците ще разгледат и предложение относно финансиране на процедури „ин витро“ със средства на общината, както и предложение относно изтичане срока на договора за възлагане на управлението на „Медицински център I – Благоевград“ ЕООД.

Към дневния ред на заседанието ще бъдат гласувани и две допълнителни предложения. Едното е от заместник-кмета инж. Христо Дюлгеров и е относно промяна на структурата и наименованието на бюджетното звено „Заведения за социални услуги“, което ще бъде преименувано в бюджетно звено „Комплекс за социални услуги“.

Второто предложение е от кмета Илко Стоянов и е във връзка с постъпило искане от управителя на общински Футболен клуб „Пирин“ (Благоевград) Венко Попов да бъде освободен от длъжност по лични причини. На негово място като временно изпълняващ длъжността, до провеждането на избор за нов управител на общински Футболен клуб „Пирин“ (Благоевград), ще бъде предложен Атанас Дафинов.

След попълване състава на постоянните комисии към Общински съвет-Благоевград заседанието на местния парламент ще продължи с разглеждане на питане от Кирил Илиев, общински съветник от групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет-Благоевград, което е относно неспазване на Наредба за преместваемите обекти, за рекламните, информационни и декоративно-монументални елементи и за рекламната дейност на територията на община Благоевград. Сред основните въпроси е как се организира дейността по премахването на незаконно разлепени плакати, листовки и информационни материали.

Председателят на Комисията по бюджет, финанси и европроекти Йосиф Кочев ще докладва предложение относно проект на Наредба за допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград.

Дневният ред беше одобрен на Председателския съвет към Общински съвет-Благоевград.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular