Sunday, May 12, 2024
HomeРегионРилаПриключва ремонтът на черквата „Св. Архангел Михаил” в Рила

Приключва ремонтът на черквата „Св. Архангел Михаил” в Рила

Ремонтът на черквата „Св. Архангел Михаил” в Рила е на финала си, съобщиха от общината. В момента група, ръководена от археолога Антонио Траянов, обновява пространството около храма, разположен в гробищния парк на градчето. Ремонтните дейности се осъществяват от община Рила по проект, защитен по ОП „Региони в растеж“. Както сме писали, това е вторият етап от ремонта на църквата „Св. Архангел Михаил“. Припомняме още, че първият етап включваше обновяване на стенописите. Благодарение на втория етап от ремонта освен околното пространство се благоустрояват и подстъпите на храма – ще има паркоместа за достъп до обекта, осветление извън имота, видеонаблюдение, рампа и ограда.
Църквата “Свети Архангел Михаил” датира от 12.-13. век, намира се в гробищния парк на гр. Рила, в близост до архитектурния ансамбъл “Бабинска махала”, на 20-25 минути от центъра на града и отстои на 20 км от Рилския манастир.
При експериментални консервационни проучвания е разкрита уникална находка, под грунда на видимите възрожденски стенописи е установено наличие на по-стар слой декорация – стенописи (изображения на светци) от края на 12. – началото на 13. век. В църква “Св. Архангел Михаил” има няколко икони от 18. в., както и част от иконостас с горен ред.
При започналите през 1995 г. сондажи от проф. Любен Прашков в старата гробищна църква “Св. Архангел Михаил” на град Рила е открит един нов и напълно непознат паметник на византийската монументална живопис от българските земи.
Църквата е един от многозначимите, новооткрити паметници в България, който допълва вече откритите по поречието на р. Рилска, стенописите в параклиса на Хрельовата кула от 1335 г. и тези в църквата “Св. св. Петър и Павел”, в метоха “Орлица” от 1491 г. (на 2 км от гр. Рила), а по време на създаване дори ги превъзхожда (становище на проф. Прашков).
Понастоящем църквата действа като православен храм и се състои от кръстокуполна църковна сграда, западна пристройка и пристроена към нея столова. Описана е в квадрата църкви, разположени на Балканския полуостров.
Състои се от три последователно изградени части.
Църквата е архитектурно-строителен паметник на културата от местно значение (ДВ, бр. 77/1968) и художествен паметник на културата от национално значение (ДВ, бр. 101/1971).
От 2007 г. текат доста мудни строително-монтажни работи и към момента църквата е затворена поради строителни дейности, незнайно докога.
Светецът св. Архангел Михаил е пръв из първоангелите (което значи – “Той е като Бога”). Той е вожд на безплътните сили.
Църквата е определила ден в чест на светите ангели и най-вече на св. Архангел Михаил, когото счита за вожд на небесните сили.
Православната църква вярва, че всеки човек има свой ангел-пазител.

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular