Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградПробив след протеста на превозвачите! Бойко Борисов разпореди: Изтегляме законопроекта за автомобилната...

Пробив след протеста на превозвачите! Бойко Борисов разпореди: Изтегляме законопроекта за автомобилната камара

Ивайло Константинов: Този законопроект е порочен, не отговаря на очакванията ни и твърдението, че камарата ще бъде обединител на бранша категорично не отговаря на истината

След решението протестиращите са доволни и благодарят на премиера за намесата му

Автобуси от Благоевград и Гоце Делчев надуха клаксони в знак на протест по-рано, в Перник имаше мирно шествие, Надя Сотирова: Протестихарме в София, не в Сандански

 

Премиерът Бойко Борисов разпореди законопроектът за създаването на Българска автомобилна камара да бъде изтеглен.

Ивайло Константинов

Това стана ясно след негова среща днес с протестиращите превозвачи, които се обявиха срещу законопроекта. „Договорил съм се с колегите някои от нещата, които считам за нередни, да се поправят“, посочи Борисов.

Бойко Борисов

Премиерът прие превозвачите, след като днес нов протест в транспортния бранш изкара автобуси и камиони, недоволни от планираното създаване на камарата. Превозвачите прекратяват протеста си. „За най-голямо съжаление нещата пак опряха до мен. Секторът трябва да бъде успокоен и дисциплиниран”, каза по-късно пред журналисти Борисов.

Законопроектът предвижда браншът да дава разрешение, да наблюдава, да контролира. Бойко Борисов допусна бъдещата организация да бъде двукамерна за автобусни и за товарни превозвачи. Основно протестът, планиран за днес, беше на автобусните превозвачи, тъй като техните фирми са в пъти по-малко от тези на товарните и те смятаха, че гласът им няма да се чува. След решението те са доволни и благодарят на премиера за намесата му. Борисов подчерта, че още със самото си създаване целта на законопроекта е била само една – транспортният бизнес да има камара, която да съдейства в работата на сектора и да бъде връзка между него и транспортното министерство. От това, което разбирам впоследствие сега, има детайли, които притесняват превозвачите“, каза Борисов.

Той призова за единство в транспортния бранш и разкритикува идеята в законопроекта Министерство на транспорта да има само съвещателен глас при лицензирането на фирмите. „Първо – аз не бих го допуснал. Принципал и отговорник за сектора е министърът на транспорта“, аргументира се премиерът. „Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички заинтересовани страни и го довеждате дотам, че секторът да бъде успокоен и дисциплиниран. Защото когато стане катастрофа с автобус или ТИР, всички медии са там. Вдига се огромен шум и те казват: „Държавата не контролира“. Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има никаква лобистка линия, по която да ни упрекват“, призова още Борисов. След срещата Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопански инициативи благодари на Бойко Борисов, че се е вслушал в исканията на протестиращите за изтегляне на законопроекта. „Ние ще продължим да работим в посока на спиране на нерегламентирания превоз. От години настояваме той да бъде регламентиран. Знаете, че имаме предложения, които сме правили как да бъде регулиран сектора, ще ги правим и за в бъдеще“, подчерта Милтенова. Превозвачите обявиха и че спират протестите.

Борисов напомни за пакета за Мобилност 2, който предстои да се гледа в Европарламента и напомни, че за защита на интересите на българските превозвачи трябва единство, а не разделение. В бъдещия законопроект възможно е някои от функциите на ДАИ да бъдат прехвърлени към КАТ, лансира Борисов и поръча на депутатите да помислят по темата. В бъдещия законопроект премиерът не искал лобистка линия и заяви, че не би нарушил доверието.

„Твърдението, че Българската автомобилна камара ще бъде обединител на бранша категорично не отговаря на истината”. Това обяви Ивайло Константинов – автобусен превозвач от София, във връзка с внесения законопроект за създаване на Българска автомобилна камара. „Исканията ни са този законопроект да бъде незабавно изтеглен, защото е порочен, не отговаря на очакванията на бранша и на нито едно от нашите изисквания. Твърдението, че камарата ще бъде обединител на бранша категорично не отговаря на истината, защото автобусният бранш днес е обединен повече от всякога. Всъщност няма представител от бранша, който да е запознат с този законопроект, и да не твърди, че той няма цели, различни от това да са в полза на авторите му“, каза още Константинов.

Иначе по-рано днес, автобусните превозвачи от Благоевград също се включиха в протеста. Точно в 11 часа те тръгнаха по централните улици на областния център с надути клаксони. Шествието им започна от автогарата, през кръговото кръстовище на „Джеймс Баучер“, кръговото на „14-ти полк“, Джамията, към кръговото кръстовище на Трето основно училище „Димитър Талев“, гарата и ще завърши на Автогарата. Те са против готвения закон за създаване на автомобилна камара, внесен в парламента. Аргументите им са, че тази камара няма да реши проблемите в сектора им, а ще ги задълбочи. Според бранша тази структура ще бъде неефективна, ще контролира сама себе си и ще изземе функциите на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Превозвачите са на мнение, че след новата мярка конкурент да контролира конкурент ще доведе до допълнителна частна корупция

Част от автобусните превозвачи от Гоце Делчев пък тази сутрин заминаха за София, за да участват в националния протест. Друга част от превозвачите заявиха, че подкрепят исканията на протеста, без да се включват в него. 250 автобуса и 50 камиона се включиха в протестно шествие на превозвачите в столицата.

Автобусните превозвачи от Перник излязоха на мирно шествие. шествие от началната спирка на автобусния транспорт, ще продължи до сградата на общината и обратно по същия маршрут.  Перник се включи и в протестните действия  с 25 автобуса.

Всички автобуси по линията Сандански-София също се включиха в националния протест в София срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара, заяви Надя Сотирова, представител на автобусния бранш от Сандански. По думите й в Сандански няма да бъдат предприети никакви протестни действия.

Основната концепция в спорния законопроект е Камарата да извършва дейности, които сега се осъществяват от министъра на транспорта и от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Камарата ще разглежда заявленията за издаване на лиценз за автомобилен превозвач, тя ще издава, спира и отнема лицензи за осъществяване на дейност от автомобилни превозвачи, ще обявява кой отговаря на условията и кой е неспособен да ръководи транспортната дейност на автомобилен превозвач, ще осъществява контрол върху всички фирми в бранша дали спазват закона. Ще поддържа и Национален регистър на автомобилните превозвачи.
Едно от основните притеснения сред представителите на автомобилния бранш е, че лицензирането и контрола на превозвачите ще се извършва от преки конкуренти в бизнеса, като членството в нея ще е задължително условия за извършването на дейност.

Гледайтае видео тук:

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular