Friday, May 3, 2024
HomeРегионПетричПровериха готовността на ГКПП "Кулата" за влизане в Шенген

Провериха готовността на ГКПП “Кулата” за влизане в Шенген

 

Дават разрешение за подобряване условията на “Станке Лисичково”, възложен е идеен проект за”Струмяни – Берово”

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков инспектира граничния контролно-пропускателен пункт “Кулата” заедно със своя заместник Николай Шушков, директора на Агенция “Митници” Павел Геренски и зам.-министъра на финансите Александър Свраков.

“Това, което правим, е една мащабна програма за увеличаване на пропускателността на граничните пунктове на България”, каза министър Шишков и посочи, че трябва да се направи всичко възможно граничният пункт “Кулата” да бъде готов за влизане в Шенген. Инспекцията цели да се прецени какво и как може да се подобри при пункта, като е възложено задание за проектиране във връзка с разширяване на пътя непосредствено преди него. Целта е да има по две ленти и в двете посоки на движение. Оповестена бе и информация във връзка с реконструкцията на ГКПП “Станке Лисичково”, както и дейностите, свързани с изграждането на граничния пункт “Струмяни – Берово”.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за разширение и подобряване на условията на работа на граничния контролно-пропускателен пункт “Станке Лисичково”, обяви служебният ресорен министър арх. Иван Шишков. Той съобщи, че към днешна дата има разрешение за преустройство на пункта.

Идейният проект за реконструкция на пункта е от 1994 г., обяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Шушков. През 2000 г., когато е назначен за областен управител на Благоевград, установява, че по проекта, който е бил към онзи момент за 16 млн. лева, е преведена голяма част от стойността, без да са преминати процедурите за започване на строителството. През 2022 г., когато Николай Шушков отново е назначен за областен управител, установява, че проектът все още е без съществено движение.

“Винаги съм твърдял, във всичките мои публични изказвания, че този пункт не отговаря на изискванията за модерен, съвременен граничен пункт, той нещо повече е опасен за работата и за пътниците, които преминават през него. Бих казах дори, че той беше срам за България”, каза зам.-министър Шушков.
По думите на заместник-министъра на регионалното развитие реконструкцията на пункта със Северна Македония ще облекчи преминаващите, бизнеса, ще спомогне за развитие на туризма и за сближаването на двата народа.
Средствата за реконструкция и разширяване на пункта са калкулирани на стойност 16 млн. лева към 2019 г., каза пред журналисти директорът на Агенция “Митници” Павел Геренски. През 2023 г. цените са се променили, но е предвидена процедура по Закона за обществените поръчки, с която да бъдат актуализирани. В момента се водят разговори за възможностите това да се случи, така че да може строителството да бъде завършено в срок, посочи Геренски.

Областният управител на Благоевград Стоян Христов обобщи и информацията за изграждането на новия граничен пункт с Република Северна Македония – “Струмяни – Берово”. С решение на Министерския съвет от началото на тази година бюджетът за подготвителните дейности е увеличен на 190 000 евро. Вече е възложено изготвяне на идеен проект, който се очаква да завърши в рамките на месец и половина, след това ще бъде внесен проектът на етап строителство.

RELATED ARTICLES

Most Popular