Saturday, May 4, 2024
HomeРегионРадомирПрограма за управление на качеството на атмосферния въздух прие Общинският съвет в...

Програма за управление на качеството на атмосферния въздух прие Общинският съвет в Радомир

Част от мерките включват строга забрана и санкции за изгаряне на гуми, стара дограма и текстилни материали

Общинският съвет в Радомир е приел програма за управление на качеството на атмосферния въздух за периода 2019 – 2023 година, съобщи общинският пресцентър. Въздухът в община Радомир отговаря на изискванията на действащата нормативна уредба по отношение на основните замърсители на въздуха, според изследване, извършено от екип от експерти от ХТМУ – София.
За отчетените основно през зимния период надвишавания на нормите на фини прахови частици във въздуха в определени дни, експертите препоръчват да не се допуска замърсяване на улиците с интензивен трафик с пясък, земна маса и интертни материали. Според тях е необходимо и да се предприемат мерки за прекратяване използването на влажна дървесина и въглища с ниска калоричност и високо съдържание на пепел за отопление. Друга част от мерките включват строга забрана и санкции за изгаряне на гуми, стара дограма и текстилни материали, масла и отпадъчни мазнини за отопление. Останалите възможности за ограничаване на фините прахови частици са замяна на старите горивни устройства с енергийно ефективни инсталации, използващи пелети, което да се извърши със средства по европейски програми.
Експертите отчитат, че при силен вятър е възможен пренос на фини прахови частици от промишлената зона на Перник, както и от кариерите, разположени южно от село Студена. Според тях използването на дърва и въглища за отопление от домакинствата в града и неговата околност, както и пренос на източници от територията на община Перник, са основните замърсители на въздуха с фини прахови частици в общината. Експертите допълват, че автомобилният трафик, респективно замърсяването на въздуха ще нарастнат значително, поради което трябва да се търсят възможности за извеждане на транзитния поток от превозни средства извън града.

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Заседавали са не СЪВЕТНИЦИ а ПОСЛУШНИЦИ на престъпника крадец АЛЕКСИЕВ

  2. Заседавали са не СЪВЕТНИЦИ, а ПОСЛУШНИЦИ на крадеца престъпник АЛЕКСИЕВ.

Comments are closed.

Most Popular