Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаПродължава масовата сеч на дървета в Дупница

Продължава масовата сеч на дървета в Дупница

Продължава масовата сеч на дървета в Дупница. През целия ден във вторник, екип от работници на общинското предприятие по  “Чистота и поддръжка на териториите за обществено ползване” в града рязаха дървесни насаждения на улица “III Гвардейски полк”.

Действията им предизвикаха възмущението на живущи в района, които недоумяват кое налага масовата сеч. “Разбираме да бъдат кастрени дървета в близост до електропреносната мрежа, но защо трябва здрави дървета да бъдат рязани до дънер?

Видно е, че са в близост до реката и от тази страна на тротоара, от която не пречат на никого. Далеч са от жиците. От останалите вече само дънери ясно се вижда, че са рязани и здрави дървета”, коментира живуща на улица “III Гвардейски полк”.

Тя смята, че преди да се пристъпва към подобни действия трябва да бъде направено обследване от еколози. “Не ни разбирайте погрешно. Ако едно дърво е опасно, то наистина трябва да бъде отстранено, за да се избегнат инциденти. Но пред очите ни тече поголовна сеч, където трябва и където не трябва. Как така и кой позволява  това да се случва?”, коментира жителката на квартала, която с тъга си спомня времето, в което цялата отсечка е била пълна със зеленина.

“Някога тази отсечка от улицата беше пълна с дървета. Имаше прекрасни брези, акация, топола. Сега ни остана само името на денонощния магазин. Превръщат центъра в един огромен паркинг. Обратно на всякаква логика – колкото повече коли има, толкова повече дървета се режат. Това не трябва да бъде така, ако искаме да сме здрави”, категорична е възрастната дама, която отказва да бъде снимана, за да си спести проблеми.

 

“Такива времена дойдоха, че който много говори – много си пати, особено на моята възраст. Даже за такива неща, които ще са от полза за целия ни град”, коментира жената, сочейки пълния камион с отрязани дървета и клони от улицата, където е преминал почти целия й живот.

Припомняме, че обилният сняг срещу 26 ноември м.г. предизвика масово прекъсване на електричеството в Дупнишко. Като причина за авариите бяха посочени неокастрените клони на дърветата. Заради повредите бяха предприети спешни действия по отстраняване на паднали дървета и клони.

Процесът обаче продължава и към днешна дата, като предизвиква възмущение в граждани и природозащитници, които определят действията на общинарите като поголовната сеч и без ясни критерии.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular