Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПродължава предоставянето на „топъл обяд“ в Сапарева баня

Продължава предоставянето на „топъл обяд“ в Сапарева баня

Община Сапарева баня ще продължи да предоставя топъл обяд на нуждаещи се. Общината ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за осигуряване на безплатен топъл обяд на нуждаещи се по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, за което има покана от Агенцията за социално подпомагане. Общинският съвет даде картбланш на местната управа за подаване на заявленията в агенцията.
В общината предоставят топъл обяд и в момента, но подаването на заявление се налага, тъй като досегашният договор е изтекъл на 30 септември. От септември 2016 г. до 30 септември 2022 г. община Сапарева баня предоставя топъл обяд на нуждаещи се лица по три изпълнени проекта. В условията на извънредна епидемична ситуация предоставянето на топъл обяд се оказа в голяма степен значима помощ, тъй като чрез нея има реална възможност най-бедните и уязвими хора да продължават да имат храна, от една страна, и от друга, да могат да я получат в дома си, когато противоепидемичните мерки или здравословното състояние на лицето налагат това, се казва в мотивите на докладната.
В допълнение към предоставянето на топъл обяд се предоставят и съпътстващи мерки, съответстващи на конкретните нужди на представителите на целевите групи.
Основна целева група за предоставяне на топъл обяд са: лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си; лица – обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа; лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ; лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане; скитащи и бездомни лица; лица от уязвими групи – граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular