Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПрокуратурата отказа да образува досъдебно производство по случая с нерегламентираното сметище край...

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по случая с нерегламентираното сметище край Дупница

Говорителят на държавното обвинение Емил Павлов: В района на Елез дере не са открити биологични или опасни отпадъци

 

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство във връзка със сигнала за нерегламентирано сметище край Дупница, в което са изхвърлени биологични отпадъци от животински произход, разбрахме от говорителя на държавното обвинение в града Емил Павлов. При проверката в местността Елез дере, край една от отбивките по пътя Дупница – Блажиево, в близост до автомагистрала „Струма”, извършена от Районното управление „Полиция” (РУ) и Районната прокуратурата (РП) в Дупница и  Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Кюстендил, не са открити биологични или опасни отпадъци. В случая се касае за „нерегламентирано сметище край Дупница, което се почиства през определен период от време от община Дупница, тъй като сметището е ситуирано на общинска територия. По тези причини е постановен отказ от образуване на досъдебно производство и преписката е прекратена”, пише в писмото на РП в отговор на запитване на „Вяра”.
При извършената проверка на място проверяващите са открили само „следи от заравяне на пластмасови отпадъци, автомобилни гуми и т.н., извършени от тежка земекопна техника. Поради обема на извършеното заравяне ОДБХ не успя да установи има ли наличие на кости, или биологични отпадъци от животни”, се казва още в отговора.
Както писахме, проверката започна през януари, по повод докладна записка от РУ-Дупница за открито нерегламентирано сметище на територията на общината, в което са изхвърлени биологични отпадъци от животински произход. Докладната е свързана с медийни публикации, в които се твърдеше, че на посоченото място са изхвърлени кости и вътрешности от едри животни.
Проверяващите трябваше да установят дали наистина има биологични отпадъци, какъв е техният вид, количеството и произходът им.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular