Saturday, May 11, 2024
HomeРегионКюстендилПрокурор Бойко Калфин от Окръжна прокуратура –Кюстендил сред 10-те кандидатури за Европейски...

Прокурор Бойко Калфин от Окръжна прокуратура –Кюстендил сред 10-те кандидатури за Европейски делегиран прокурор

Синът на депутата от ГЕРБ Кирил Калфин е излъчен от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

 Бойко Кирилов Калфин – прокурор в Окръжна прокуратура – Кюстендил е сред 10-те кандидатури за европейски делегиран прокурор . Със 7 гласа „За” и 2 „Против”, той е сред  получили най-много гласове, до попълване на обявения за подбор брой места – 10.

Процедурата пред Висшия съдебен съвет не е финална, след вземане на своето решение, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет следва да уведоми Европейския главен прокурор чрез Министъра на правосъдието, за излъчените кандидати. В случай на отхвърляне, на някои от предложените кандидатури, съгласно чл. 17, параграф 1, изр. 2 от Регламента, с решение, Колегията следва да изпрати по реда на чл. 17, ал. 3 от Правилата следващия кандидат, получил в подкрепа най-много гласове.

Прокурор Калфин притежава над 16 години юридически стаж, като в периода от 2006 г. до 2014 г. е прокурор в РП – Кюстендил, от 2014 г. до 2015 г. е командирован в ОП – Кюстендил, а от 2015 г. до настоящия момент е прокурор в ОП – Кюстендил. С решение по протокол №19/04.07.2018 г. на Прокурорската колегия на ВСС е повишен в ранг „прокурор в АП“, а с решение по протокол №4/07.02.2018 г. на Прокурорската колегия на ВСС е периодично атестиран с оценка „Много добра“. Притежава образователно-квалификационна степен „Магистър по право“ от Югозападен университет „Неофит Рилски“, Благоевград. Кандидатът е завършил езикова гимназия с профил английски език и успешно е преминал курс за юридически английски. Професионалното му развитие е неразривно свързано с международното сътрудничество по наказателни дела. Присъствал е на редица обучения и семинари по тази тема.

Преди гласуването главният прокурор Иван Гешев посочи, че повечето кандидати имат безупречна професионална биография и компетентност. Той обясни, че десетимата избрани от колегията ще бъдат предложени на Европейската прокуратура, която ще реши дали да ги одобри.Делегираните прокурори бяха избрани след подбор по документи и изслушване пред Прокурорската колегия. В процедурата по изслушването участваха 31 магистрати, първоначално документи за кандидатстване подадоха 35 души.

Решението на прокурорската колегия ще бъде изпратено до ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която може и да не одобри всички кандидати.

“Ако има такава хипотеза, следващият в класирането според броя на гласувалите ще бъде предложен на Европейската прокуратура за одобрение”, разясни, цитиран от БНР, Огнян Дамянов, члена на ВСС. Според него въпреки че ще продължат да работят и в йерархично структурираното държавно обвинение по европейски дела, всеки един от 10-те утвърдени от Кьовеши, ще е независим.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува, и излъчи по реда на чл. 17 от Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор следните кандидатури:

  1. Светлана Георгиева Шопова – Колева – прокурор в Софийска градска прокуратура – 8 гласа „За”, 1глас  „Против”;
  2. Вероника Бориславова Трифонова – прокурор в Софийска районна – 7 гласа „За”, 2 гласа „Против”;
  3. Бойко Кирилов Калфин – прокурор в Окръжна прокуратура – Кюстендил – 7 гласа „За”, 2 гласа „Против”;
  4. Божидара Евгениева Ганева – Димова – прокурор в Софийска районна прокуратура – 7 гласа „За”, 2 гласа „Против”;
  5. Бисерка Иванова Стоянова – следовател в Национална следствена служба – 6 гласа „За”, 3 гласа „Против”;
  6. Венцислав Данев Фердинандов – прокурор в Специализираната прокуратура – 6 гласа „За”, 3 гласа „Против”;
  7. Преслава Теодосиева Петкова – следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура – 6 гласа „За”, 3 гласа „Против”;
  8. Мая Паскалева Ковачева – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура – 6 гласа „За”, 3 гласа „Против”;
  9. Христо Кръстев Крачунов – съдия в Софийски районен съд – 6 гласа „За”, 3 гласа „Против”;
  10. Димитър Здравков Беличев – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив – 6 гласа „За”, 3 гласа „Против”.
RELATED ARTICLES

Most Popular