Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКочериновоПроливните дъждове наводниха дворове и земеделски земи в Кочериново

Проливните дъждове наводниха дворове и земеделски земи в Кочериново

  • Валежите увеличиха и нивото на река Рилска, преливникът на ВЕЦ „Рила“ е пълен и изпуска водата през шлюза

  • Река Места заля полето при село Господинци

Проливните дъждове създадоха проблеми на десетки жители на Кочериново. Залети са дворове и земеделски земи. Общината ще извърши проверка във ферма, за която бе съобщено, че е наводнена от прелял канал на входа на градчето.

„Имаме много сигнали за наводнени дворове. Изля се много дъжд, почвата е подгизнала и водата не може да се оттича. Вдигна се нивото на подпочвените води и те отиват в ниви, в ливади, особено в по-ниските части. Няма прелели канали. Самосезирахме се за случая с фермата, за който разбрахме от медии. В общината не е постъпвал сигнал, но ние ще направим проверка. Напоителният канал на ул. „Антон Иванов” в кв. „Завода” бе почистен преди два месеца, така че и там няма преливане на вода от канал”, каза зам.-кметът на община Кочериново Любка Джонова. Поради обилните дъждове има големи кални и наводнени пространства, образували се на излизане от Кочериново в посока град Рила.

В медийни публикации излезе информация, че от прелял канал на входа на Кочериново е наводнена ферма, образувало се е езеро и водата от него тече по пътя към общината от три дни. Става въпрос за фермата на Кирил Стоянов. Фермерът казва, че са се удавили зайците му, но не може да влезе в двора, защото водата е дълбока. Заради наводненото стопанство човекът се принудил да премести животните. Преливащ канал, захранващ ВЕЦ в района, бил наводнен и пътят към мандрата над фермата на Кирил.

Зам.-кметът коментира и проблема с рухналата подпорна стена в село Пороминово. Общината разполага с официалното становище на „Геозащита”, в което се казва, че са наложителни укрепителни мероприятия в района и те трябва да бъдат извършени в кратки срокове. Във връзка с предписанието се подготвя документацията, извършва се геодезично заснемане и от общината ще искат финансиране от междуведомствената комисия към Министерския съвет. „Районът е отцепен, обезопасен, изведени са хората. Има размествания и на останалите части на стената, но ново срутване заради валежите няма”, увери Любка Джонова.

Валежите увеличиха и нивото на река Рилска. Преливникът на ВЕЦ „Рила“ е пълен и изпуска водата през шлюза. Вода е придошла и в Смочевско дере. Кметът на община Рила Георги Кабзималски увери, че няма причина за тревога. „Няма трагедия. Шлюзът на ВЕЦ-а се изпуска регулярно. Ще спрат валежите и ще се нормализират нещата. Друг е проблемът, че водата е кална. Причината е сеч в гората. От години между Рилска река и благоевградско землище се режат дървета и водата носи кал”, каза Кабзималски.

Ситуацията при село Господинци

Вследствие на валежите през последните три дни реките край Благоевград също увеличиха нивото си. До +47 см е повишението на река Струма през изминалото денонощие, съобщават от НИМХ. Придошла е река Бистрица край Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Река Струма при село Бело поле е придошла, на пътя към склада с инертни материали на „Громахолд“ дежури фадрома. Голям е разливът край „Бистраците“ под село Мощанец. Придошлата река залива и колоните на строящия се мост на АМ „Струма“, тук миналата седмица бе отнесен понтонен мост. Придошли са и вливащите се в Струма Градевска, Сушичка и Санданска Бистрица. Баражът над Благоевград на р. Бистрица буквално кипи от придошлите води. На този етап няма опасност от заливане на сгради край река Струма. Значително е повишено нивото на река Струма и при Перник. От вчера до днес увеличението е със 110 см. Река Места при Хаджидимово е с повишение до +68 см. Реката буквално завзе цялото поле на село Господинци по пътя за Банско. През утрешния ден също се очаква повишение на речните нива заради оттичане на водите, съобщават от НИМХ. Повишението ще бъде в средното и долното течение на река Струма, след Бобошево.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular