Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятПротестите в Минск не стихват, 35 000 души в Литва се подредиха...

Протестите в Минск не стихват, 35 000 души в Литва се подредиха в жива верига

Граждани на балтийските страни изразиха солидарност с протестиращите в Беларус

Въпреки заканите на Александър Лукашенко да сложи край на протестите в Беларус, недоволството не стихва. Повече от 100 000 се събраха в столицата Минск. Самият Лукашенко огледа протестиращите от хеликоптер, след което се появи демонстративно с бронежилетка и автомат „Калашников”.

Опозицията в Беларус не се отказва пред заплахите на президента Александър Лукашенко. За втора неделя недоволните от управлението на страната и изборните манипулации изпълниха централната част на Минск.

„Нашата съпротива е маратон. Режимът не може да се справи с този маратон, но ние можем. Ние имаме сила и взаимна подкрепа. Всички ние трябва да пишем, да излезем навън, да говорим, да отстояваме, да изразяваме недоволство, да не сътрудничим, да бойкотираме, да не съгласяваме и да продължим!”, заяви лидерът на опозицията Мария Колесникова.

Междувременно Александър Лукашенко пристигна с хеликоптер в резиденцията си в Минск. Видеозапис, публикуван от президентската пресслужба, показва как Лукашенко прелита над протестиращите, преди да се приземи в резиденцията си. На кадрите се вижда, че той носи бронежилетка и държи автомат „Калашников” без пълнител. С него е и синът му в пълно бойно снаряжение.

В знак на солидарност с протестиращите в Беларус хиляди граждани на балтийските страни образуваха живи вериги. В Литва се събраха близо 35 хиляди души в продължение на 34 километра – от центъра на столицата Вилнюс до беларуската граница.

Стотици се събраха за жива верига и в Прага. Инициативата се проведе 30 години след подобна акция срещу Съветския съюз. На 23 август 1989 година милиони граждани образуваха жива верига през балтийските страни Литва, Латвия и Естония, за да изразят волята си за независимост от Москва./НОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular